FHPK o presudi Darku Tasiću: Kazna od 22 godine preoštra 1Foto: Pixabay/Qimono

Na presudu ima pravo žalbe. Analizirajući presudu Fond za humanitarno pravo Kosova (FHPK), navodi i pojedine zamerke. Podsećajući da je u svim predmetima za ratne zločine na Kosovu suđeno prema odredbama tada važećeg Krivičnog zakonika SFRJ, a po istom su okrivljenima izricane i kazne, zato što je blaži za počinioce, FHPK primećuje da kod Tasića to nije bio slučaj.

„Osnovni sud je u obrazloženju naveo da je optuženom izrekao kaznu zatvora u navedenom trajanju na osnovu zakonik koji je stupio na snagu 1. januara 2013. godine i koji je prema nalazima suda blaži za počinioca. Ovaj zakonik je primenjivan i prilikom podizanja optužnice, kao zakon po kojem je krivično bilo delo trenutno (kada je podignuta optužnica) kažnjivo, pored zakona koji je bio na snazi u vreme izvršenja krivičnog dela, po kojem je krivično delo kvalifikovano. Na osnovu analize zakona koji su bili na snazi u vreme izvršenja krivičnog dela kojim se optuženi tereti, kao i zakonika koji su na Kosovu bili u primeni nakon oružanog sukoba i Krivičnog zakonika koji je trenutno na snazi, FHPK nalazi da zakonik, po kojem je optužnom izrečena kazna zatvora u navedenom trajanju, nije povoljniji za optuženog u pogledu visine zaprećene kazne za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva“, piše u analizi.

– Uz sve poštovanje za žrtve zločina počinjenog u selu Mala Kruša i priznanje nenadoknadivog gubitaka za članove njihovih porodica, FHPK takođe nalazi da su sudovi obavezni da postupaju u skladu sa zakonskim odredbama. Nikome ne može biti izrečena stroža kazna zatvora od one koja je predviđena zakonom, bez obzira ko je počinilac krivičnog dela i bez obzira na posledice počinjenog krivičnog dela, zaključuje FHPK, dodajući da ne želi da se upušta u ocenu dokaza. Predmet protiv optuženog Tasića bio je deo istrage vođene protiv 50 osumnjičenih, a FHPK poziva Tužilaštvo da nastavi istragu protiv počinilaca ubistva koja su se u ovom selu dogodila krajem marta 1999. godine, „kako bi odgovorna lica bila kažnjena za ove zločine i kako bi se bar donekle ostvarila pravda za žrtve i članove njihovih porodica“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.