Maričiću dve godine zatvora  1Foto: FreeImages / Jason Morrison

Željko Maričić osuđen je danas na dve godine zatvora zbog ratnih zločina iz 1992. godine. 

Sudsko veće je od olakšavajućih okolnosti Maričiću našlo to što je staratelj sinu koji boluje od epilepsije i autizma, kao i što je delimično priznao krivična dela koja mu je Tužilaštvo za ratne zločine stavljalo na teret.

Podsetimo, Maričić je optužen da je krajem maja 1992. nakon što je vojska i milicija Srpske Republike BiH lišila slobode veći broj civila iz naselja Velagići, Pudin Han, Sanica, Krasulje, ali i još nekoliko naselja sa područja opštine Ključ i nakon što su sprovedeni u OŠ „Nikola Mačkić“ u Ključu, nečovečno postupao prema njima.

Kada su autobusi sa civilima krenuli prema logoru u naselju Sitnica, navodi se u optužnici, Maričić je prišao Mirsadu Derviševiću i nastavio da ga tuče palicom.

Kada je Dervišević pokušao da se skloni pod sedište autobusa, Maričić je izvadio nož i ubo ga u leđa.

Optuženi Maričić je tokom suđenja delimično priznao optužbe za koje se tereti, navodeći da jeste tukao civile, ali ne u tolikoj meri kako je to navedeno u optužnici.

Maričić je na jednog glavnom pretresu izjavio da mu je jako mu je žao tih ljudi i da se iskreno kaje, kao i da je to učinio isključivo zbog toga što je bio pod uticajem alkohola.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.