Ilustracija Foto: FreeImages / Jason Morrison

Osuđen je za ubistvo jednog i pokušaj ubistva dva bošnjačka civila 20. septembra 1992. godine u Bosanskom Petrovcu. U presudi se navodi da je Dragišić usmrtio Asima Kavaza, pokušao da ubije njegovog sina Muhameda, kao i da je potom pokušao da liši života i Asmira Lemeša. Oslobođen je optužbi za ubistvo dva bošnjačka civila – Safeta Terzića i Eldina Zajkića, kao i pokušaj ubistva Šaćira Hujića.

Podsetimo, prema optužnici Tužilaštva za ratne zločine, nakon saznanja da mu je poginuo brat, Milan Dragišić je ispred svoje kuće automatskim oružjem ubio svog prvog komšiju Asima Kavaza. Potom je pucao na Asimovog sina Muhameda koji je pritrčao očevom telu. Iako ranjen, Muhamed je uspeo da pobegne. Dragišić je, prema optužnici, nastavio dalje niz ulicu JNA kada je uočio Asmira Lemeša, na koga je otvorio vatru, ali je Lemeš uspeo da pobegne nepovređen.
Dragišić je zatim došao do kuće Šaćira Hujića, koji mu se, zbog toga što je čuo pucnjavu obratio: “Šta je bilo, da nije ko upao u Petrovac?“, da bi mu Dragišić odgovorio: “Šta me pitaš? U mene je brat poginuo, a ti pitaš šta je bilo”, a potom u njegovom pravcu ispalio više metaka. Kako je Hujić pobegao u kuću, zadobio je povredu ruke. U optužnici se zatim navodi da se Dragišić, u popodnevnim časovima istog dana, kolima dovezao do starog hotela „Grmeč“ u centru Bosanskog Petrovca, gde je automatskim oružjem ubio Safeta Terzića i Eldina Zajkića, dok su sekli drva.

Čitajući presudu, presedavajući sudskim većem, sudija Vladimir Duruz, rekao je da zbog neslaganja u iskazima svedoka, sud nije mogao da utvrdi ko je ubio Terzića i Zajkića. Sudija Duruz je objasnio da je sud dosudio Dragišiću kaznu od četiri godine zatvora imajući u vidu da do sada nije osuđivan, da se pred sudom držao korektno, te da je u trenutku tragičnog događaja bio u stanju bitno smanjene uračunljivosti. To nije opravdanje, dodao je sudija Duruz, ako se uzme u obzir da je komšija Asim Kavaz sa sinom Muhamedom krenuo da mu pripomogne, a završio je mrtav na ulici, dok je njegov sin ranjen. Zbog lošeg zdravstvenog i imovinskog stanja, Dragišić je oslobođen sudskih troškova. Na ovu presudu moguća je žalba.

Dragišićev advokat, Tomislav Višnjić, rekao je novinarima nakon presude da je odbrana očekivala da njegov klijent bude oslobođen za dva ubistva koja su mu se stavljala na teret, dodajući da visina zatvorske kazne odgovara sudskim presudama u Bosni i Hercegovini. Višnjić nije mogao da komentariše da li će uložiti žalbu na kaznu dok ne bude pročitao celo obrazloženje presude.

Povezani tekstovi