Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Važno je naglasiti da za sada nemamo informacije za šta se konkretno tereti Haradinaj, ali ono što uliva nadu jeste upravo poverljivost podataka o samom slučaju koji je u fazi istrage, što je propušteno u sudskim postupcima pred Haškim tribunalom za Haradinaja gde su manjkavost dokaza i (ne)zaštita svedoka bili veliki problem, ocenjuje za Danas Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava, komentarišući slučaj ostavke i odlaske u Hag bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja.

Reakcije zvaničnika države Srbije, dodaje dalje sagovornik našeg lista, „vidim kao nekrofiliju jer praktično slave odlazak Haradinaja na saslušanje u Hag, do detalja opisujući ubistva nad civilima, a pohvalno govore o osuđenim ratnim zločincima kao što su Vladimir Lazarević, Nebojša Pavković i Dragoljub Ojdanić“.

– Koriste svaku priliku da pohvale zločince, a Srbija do danas nema regulisan status civilnih žrtava rata koji bi onda obeštetio i žrtve rata na Kosovu. Zvaničnici Srbije na ovaj bizaran način slave i zločine pripadnika OVK jer postojanje tih zločina ne uzimaju kao obavezu da makar popišu žrtve kroz inicijativu za REKOM i osiguraju okvir za sudsku pravdu, već žrtve – koje su ubijene ili nestale samo zato što su srpske nacionalnosti – vide kao monetu za potkusurivanje u takmičenju za oreolom kolektivne žrtve nacije sa predstavnicima Kosova – smatra sagovornik Danasa.

Marko Milosavljević, na pitanje Danasa kakav ishod celog slučaja očekuje, kaže da „upravo imajući u vidu poverljivost podataka o samom slučaju može se pretpostaviti da će optužnica za Haradinaja“ – koja će, napominje, „nadam se uslediti“ – pokrivati obim zločina koji nisu bili predmet rada Haškog tribunalu, što je jako važno jer porodice žrtava zločina u Metohiji, što je bila zona odgovornosti Haradinaja, čekaju na punu istinu i pravdu već 20 godina.

Boris Varga, politikolog i novinar, ističe za Danas utisak da je, kako kaže, Haradinaj prilično samouveren kada su u pitanju sudovi za ratne zločine i moguće optužbe protiv njega.

– Nakon kontroverzi u prva dva suđenja (ubistva i zastrašivanje svedoka, na kraju oslobađanje zbog nedostatka dokaza), ni treći proces ako se uopšte dogodi najverovatnije neće predstavljati Haradinaju problem. Štaviše, Haradinaj je do sada samo politički profitirao od svih optužbi za ratne zločine i posle svakog suđenja ili zadržavanja na Kosovo se vraćao kao heroj. Činjenica je da se ratnici OVK na Kosovu smatraju herojima i da jedan deo društva ima otpor prema bilo kakvom sudu nad njima. Zato odlučni i promptni odlazak Haradinaja u Hag nije samo primer drugim osumnjičenim pripadnicima OVK, već pre svega njegov pokušaj da pridobije i spoljnopolitičku naklonost Zapada, koji insistira na tom sudu i procesuiranju ratnih zločina – smatra Boris Varga.

Komentarišući reakciju srpskih vlasti na takav slučaj, ali i nacionalističke opozicije, sagovornik Danasa kaže da „Vučić i naprednjaci pokušavaju od svega da naprave teoriju zavere“.

– Da uz pomoć kontrolisanih medija i tabloida sve politički zamute i da svaka situacija može da se spinuje u njihovu političku korist. Jer i Srbija je na neki način pred izborima i Vučić svaki korak pokušava da pretvori u vlastite poene. Jasno je da je nakon majskih mitinga i protesta visoka tenzija u društvu nova politička formula naprednjaka, ali preuzeta od Slobodana Miloševića s kraja 90-ih godina. Dovesti sve do ivice sukoba i straha, s ciljem da unutrašnji i spoljni akteri prikoče u pritiscima na njegovu vlast – kaže Boris Varga za naš list.

On dodaje da je srpska opozicija okupljena oko SZS zbog stava u vezi sa Kosovom u startu ima zatvorena vrata pred Zapadom.

– Nejasno je kako oni planiraju da dobiju barem formalnu njihovu naklonost kao alternativa Vučiću, kad im je politika u vezi pojedinih pitanja (Kosovo, nacionalna politika u regionu, odnos prema EU i Rusiji) možda i za nijansu oštrija od naprednjačke – zaključuje Boris Varga za Danas.

Haradinaj računa na političke poene

– Prištini je u cilju da ubrza, a Beogradu da uspori konačno odvajanje Kosova od Srbije. Sve je ultimativno i vremenski skučeno. I srpska, i kosovska strana iz svakog koraka pokušava da izvuče maksimalno političke koristi, ali pre svega lideri i stranke za sebe. Haradinaj računa da će mu izbori dati nove političke poene, a oni bi mogli biti šansa da Priština napusti politiku taksa i da se nastave pregovori – smatra Boris Varga u izjavi za Danas.

Povezani tekstovi