Foto: EPA-EFE/ SALVATORE DI NOLFI

Kako saznajemo, Subašić, Hotić i Tahirović su u NJujorku razgovarali sa Guterešom o negiranju ratnih zločina i presudama Haškog tribunala, tome kako su Srbija i Hrvatska zaštitnice optuženih i osuđenih ratnih zločinaca, kao i o statusu žrtava ratova u BiH. Sastanku su, između ostalih, prisustvovali i Pramila Paten, specijalna predstavnica generalnog sekretara UN za seksualno nasilje u sukobima, Nikolas Žežard, specijalni predstavnik generalnog sekretara UN za nasilje nad decom u sukobima.

Murat Tahirović kaže za Danas da su Gutereša pozvali da prisustvuje komemorativnom skupu povodom 25 godina od genocida u Srebrenici.

– Naš je dojam da smo imali njihovu pažnju i posvećenost – ističe Tahirović. Delegacija iz BiH, koja u NJujorku boravi samo nekoliko dana uoči izricanja drugostepene presude bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koja je zakazana za 20. mart, i u ponedeljak je imala više sastanaka sa zvaničnicima UN-a. Na tim sastancima je bilo reči i događajima u Višegradu, kada su se u prošli vikend postrojili pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta.

Povezani tekstovi