Slobodan, Milutin i Mitar 1

A da nisu Orić i Muhić, presudilo je Apelaciono veće Suda BiH, kada je prošlog petka, dakle 30. novembra, donelo oslobađajuću presudu nekadašnjem komandantu Armije RBiH i pripadniku te armije. NJih dvojica su se u ponovljenom postupku teretili za zločin nad Srbima na području Srebrenice i Bratunca tokom 1992. godine i bili su optuženi da su u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Ali, ko se još seća šta se desilo prošlog petka, zar ne? Kod nas bude buke najviše dva dana i onda se sve zaboravi. Orić se sigurno već vratio svojoj „dosadnoj“ svakodnevnici.

Jedino ne zaboravljaju najmiliji ubijenih žrtava, i zbog njih treba stalno podsećati na ovaj, ali i druge zločine, i postavljati pitanje bosanskim nadležnim organima – ko je ubio Slobodana, Milutina i Mitra? Vlasti u Srbiji treba konstantno zapitkivati – zašto niste dostavili dokaze da je Orić kriv za ubistvo trojice Srba ili za neke druge zločine nad Srbima ako već tvrdite da jeste? Zašto samo kukumačite kako su se svi urotili protiv Srba, kako za nas pravde nema, a ništa niste uradili da doprinesete istragama? A ovamo ste šampioni u skrivanju ratnih zločinaca…

Hajde da se podsetimo na izjavu zaštićenog svedoka, očevica ubistava Slobodana, Milutina i Mitra. On je tokom svedočenja u prvom postupku rekao da je Orić izvadio nož i ubo Slobodana Ilića u vrat na način da čitavo sečivo noža ulazi u vrat, da je od uboda Slobodan Ilić pao na kolena, da bi ga Orić potom udario nogom. Prema svedoku, Ilića, koji je, inače, bio predratni sudija, ubio je lično Orić, a zajedno sa Muhićem i Miloševića i Savića. Ovaj svedok je promenio svoj iskaz u ponovljenom suđenju.

Hajde da se podsetimo i Sretena Petrovića, komandanta bataljona Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske, koji je svojevremeno bio uhapšen jer je svedocima navodno sugerisao da menjaju iskaze i da umesto protiv Orića, svedoče u njegovu korist.

Hajde da se podsetimo i na to kako je svojevremeno Ratko Mladić hvalio Orića, kako je Orić radio kao telohranitelj Slobodana Miloševića, kako je tokom demonstracija 9. marta 1991. učestvovao u hapšenju Vuka Draškovića, i kako se nedavno slikao sa predstavnicima Srbske časti.

Hajde da se podsetimo i na to kako ga je Haški tribunal svojevremeno osudio na dve godine zatvora, ali je nakon žalbe, Orić oslobođen. Tako su za zločine nad Srbima u Podrinju za sada osuđeni samo Izet Arifović zbog ubistva srpskih civila sa područja Srebrenice i Bratunca, i Suad Smajlović za skrnavljenje tela. Hajde da se podsetimo i na to kako se i Arifović i Smajlović dovode u vezu sa Naserom Orićem.