Ilustracija Foto: FreeImages / Jason Morrison

Na zahtev zamenika tužioca za ratne zločine, Svetislava Rabrenovića, predsednik veća, sudija Dejan Terzić, odobrio je da oštećena Š. A. dobije status „posebno osetljivog svedka“.

Nikola Vida Lujić se optužnicom Tužilaštva za ratne zločine tereti da je 20. juna 1992. godine u Brčkom (BiH) kao pripadnik „Crvenih beretki“ u uniformi i naoružan pištoljem, zajedno sa još dvojicom NN vojnika, došao u porodičnu kuću oštećene Š. A. pred kojom je napunio pištolj i naredio joj da mu preda zlato i novac koji ima. Nakon što je oštećena to i učinila, silovao ju je.

Nakon svedočenja oštećene, suđenje je nastavljeno saslušanjem drugih svedoka, takođe putem video-konferencijske veze sa sudom u Brčkom. Inače, optuženi je, iznoseći svoju odbranu na pretprošlom glavnom pretresu održanom prošlog decembra, negirao izvršenje krivičnog dela za koje se tereti, navodeći da tokom rata nije priapdao nijednoj oru`anoj formaciji, kao i da oštećenu ne poznaje. Tokom izno{enja odbrane delovao je kao osoba čija se sposobnost da prati tok postupka može dovesti u pitanje.

Povezani tekstovi