Svedoci tvrde da je optuženi bio u "Crvenim beretkama" 1Viši sud u Beogradu Foto: R. Marković

On se tereti da je, kao pripadnik jedinice „Crvene beretke“, 20. juna 1992. u Brčkom (BiH), zajedno sa još dvojicom NN vojnika, došao u porodičnu kuću ženske osobe bošnjačke nacionalnosti kojoj je, uz pretnju oružjem, naredio da mu preda zlato i novac, pa ju je posle toga silovao.

Na današnjem glavnom pretresu, svedok Dragiša Tešić, koji je u vreme zločina bio policijski inspektor, rekao je da se ne seća da li se taj događaj desio ili nije.

– Bilo je ratno vrijeme, pre svega sam čuvao svoju glavu i vodio računa o sebi – kratko je izjavio Tešić. Dodao je i da ne poznaje optuženog. Nakon njega, svedočio je Radojica Božić, koji je bio pripadnik „Crvenih beretki“, rekavši da poznaje Nikolu Vidu Lujića. Naveo je da je optuženi kasnije došao u jedinicu, odnosno da u jedinici nije bio sve vreme.

Na pitanje optuženog Vide Lujića da li se seća da li je on (optuženi) imao tikove na licu, odnosno ukočenost na jednoj strani kada se smeje, svedok Božić je odgovorio potvrdno, nakon čega se optuženi nedolično ponašao u sudnici, tj. negodovao da to nije tačno.

Svedok Goran Panić je izjavio da je bio pripadnik „Crvenih beretki“, te da je optužen dolazio u jedinicu, ali da nije bio pripadnik iste. Ne seća se da je optuženi imao tikove na licu.

Podsetimo, optužnica protiv Nikole Vide Lujića podignuta je 12. septembra 2018. godine, a suđenje je počelo 3. decembra iste godine. Na prošlom glavnom pretresu, između ostalih, svedočila je i žrtva Š. A. ali je njeno ispitivanje bilo zatvoreno za medije. Inače, iznoseći svoju odbranu, Vida Lujić je negirao optužbe za koje se tereti. Naveo je da tokom rata u BiH nije bio pripadnik nijedne oružane formacije, da žrtvu ne poznaje, te da nikada nije bio u njenoj kući. Ovaj predmet je sprskom Tužilaštvu za ratne zločine ustupio Okružni sud u Doboju, s obzirom na to da optuženi, koji je državljanin Republike Srbije i sa prebivalištem u Srbiji, nije bio dostupan organima BiH.

Oštećena se požalila da je silovana

U nastavku današnjeg pretresa, nakon pauze, ispitana su još tri svedoka, od kojih dvojica tvrde da je optuženi Vida Lujić bio u „Crvenim beretkama“. Jedan od njih je naveo da je bio u kući oštećene kada je optuženi došao sa još dva vojnika i rekao mu da izađe, a kasnije je video Vidu Lujića kako preskače ogradu dvorišta žrtve. Nakon toga je u kuću ovog svedoka, po njegovim rečima, došla oštećena uplakana i rekla mu da ju je optuženi silovao, te su pozvali policiju.