Tužilaštvo traži 10 godina zatvora za Željka Budimira zbog ratnog zločina 1Specijalni sud u Beogradu Foto: Stefana Savić (arhiva)

Optuženi Budimir se tereti da je 21. novembra 1992. u naselju Rejzovići (opština Ključ, BiH), zajedno sa Predragom Bajićem i Mladenkom Vrtunićem, upao u kuću Ale Štrkonjića, u kojoj se nalazio sa suprugom Fatimom Štrkonjić i taštom Fatom Koljić.

Štrkonjića su, tražeći mu novac, tukli, ubadali i sekli nožem, usled čega je zadobio povrede. Kada su dobili 800 nemačkih maraka, nezadovoljni iznosom, tražili su još, nakon čega je oštećeni rekao da ima i novac zakopan u bašti.

Optuženi Budimir i Bajić izveli su oštećenog u baštu, gde je iskopao i predao im još 5.500 nemačkih maraka, te iskoristio priliku dok su ovi brojali novac i pobegao. Potom je jedan od izvršilaca ubio Fatimu Štrkonjić tako što joj je ispalio hitac u glavu, a zatim ubio i Fatu Koljić tako što joj je nožem presekao grkljan, jednjak i velike krvne sudove.

Zamenik tužioca za ratne zločine, Mioljub Vitorović, u svojim završnim rečima, naveo je da je „nesporno utvrđeno“ da se događaj odigrao onako kako piše u optužnici, navodeći izjave svedoka koji su, između ostalog, tvrdili da su Budimir, Vrtunić i Bajić bili „strah i trepet“ za muslimansko stanovništvo.

Vitorović je podsetio da su Vrtunić i Bajić već osuđeni na zatvorske kazne zbog ratnih zločina – Bajić na 13 godina, a Vrtunić na 10, odnosno devet godina zatvora.

– Ne razumem taj poriv da se neko ubije samo zato što je muslimanske vere, rekao je na današnjem suđenju Vitorović i dodao da rat ne može da bude olakšavajuća okolnost za sud u donošenju presude.

Iznoseći svoju odbranu, optuženi je negirao izvršenje dela za koje se tereti. Naveo je da porodicu oštećenog ne poznaje i da je u vreme kritičnog događaja bio na drugoj lokaciji. Iznošenje završnih reči odbrane zakazano je za 16. septembar ove godine.