Tužilaštvo zatražilo devet godina zatvora za Devića zbog zločina u BiH 1992. 1Foto: FI/Jason Morrison

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije zatražilo je u završnoj reči u postupku protiv Milanka Devića, optuženog za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u opštini Ključ u Bosni i Hercegovini 1992. godine, kaznu od devet godina zatvora, preneo je RSE.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić u završnoj reči rekao je da je „potuno uveren da je izvođenjem dokaza na glavnom pretresu nesumnjivo utvrđeno“ da je Dević kriv. On je istakao i da ne postoje nikakve olakšavajuće okolnosti koje bi uticale na visinu kazne.

„Želim da ukažem na činjenicu da je ovaj postupak jedan u nizu onih koji ukazuju na besmislenost ratovanja, ono protiv čega se čovečanstvo bori od osnivanja prvih tribunala i takvom borbom ukazuje da se pravila međunarodnog humanitarnog prava moraju poštovati“, poručio je Vekarić na kraju svoje završne reči.

Dević se tereti da je u drugoj polovini jula 1992, zajedno sa Bogdanom Šabotom iz Pištanice i još jednim N. N. pripadnikom Vojske Republike Srpske, otišao do kuće Ismeta Šljivara u opštini Ključ i da je iz kuće, na silu – pretnjom oružjem, izveo Ismeta, civila bošnjačke nacionalnosti. Potom su ga odveli do mesta zvanog „Božin mlin“ u Donjoj Sanici, gde su ga ubili ispalivši u njega više metaka.

Telo su zatim bacili u reku Sanicu. U februaru prošle godine Kantonalni sud u Bihaću prvostepenom presudom osudio je na osam godina zatvora Bogdana Šobotu zbog ubistva Ismeta Šljivara. Bosanski sud je utvrdio da je upravo Šobota jedan od dva pripadnika VRS koji su zajedno sa Devićem izvršili taj ratni zločin. U februaru ove godine, Vrhovni sud BiH potvrdio je osuđujuću presudu Šoboti, ali je smanjio na šest godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari