Tužilaštvo traži 10 godina zatvora za Željka Budimira zbog ratnog zločina 1Specijalni sud u Beogradu Foto: Stefana Savić (arhiva)

 Tužilaštvo za ratne zločine zatražilo je danas od sudskog veća da osudi Željka Budimira na 10 godina zatvora zbog ratnog zločina.

Optuženi Budimir se tereti da je 21. novembra 1992. u naselju Rejzovići (opština Ključ, BiH), zajedno sa Predragom Bajićem i Mladenkom Vrtunićem, upao u kuću Ale Štrkonjića, u kojoj se nalazio sa suprugom Fatimom Štrkonjić i taštom Fatom Koljić.

Štrkonjića su, tražeći mu novac, tukli, ubadali i sekli nožem, usled čega je zadobio povrede. Kada su dobili 800 nemačkih maraka, nezadovoljni iznosom, tražili su još, nakon čega je oštećeni rekao da ima i novac zakopan u bašti.

Optuženi Budimir i Bajić izveli su oštećenog u baštu, gde je iskopao i predao im još 5.500 nemačkih maraka, te iskoristio priliku dok su ovi brojali novac i pobegao. Potom je jedan od izvršilaca ubio Fatimu Štrkonjić tako što joj je ispalio hitac u glavu, a zatim ubio i Fatu Koljić tako što joj je nožem presekao grkljan, jednjak i velike krvne sudove.

Zamenik tužioca za ratne zločine, Mioljub Vitorović, u svojim završnim rečima, naveo je da je „nesporno utvrđeno“ da se događaj odigrao onako kako piše u optužnici, navodeći izjave svedoka koji su, između ostalog, tvrdili da su Budimir, Vrtunić i Bajić bili „strah i trepet“ za muslimansko stanovništvo.

Vitorović je podsetio da su Vrtunić i Bajić već osuđeni na zatvorske kazne zbog ratnih zločina – Bajić na 13 godina, a Vrtunić na 10, odnosno devet godina zatvora.

– Ne razumem taj poriv da se neko ubije samo zato što je muslimanske vere, rekao je na današnjem suđenju Vitorović i dodao da rat ne može da bude olakšavajuća okolnost za sud u donošenju presude.

Iznoseći svoju odbranu, optuženi je negirao izvršenje dela za koje se tereti. Naveo je da porodicu oštećenog ne poznaje i da je u vreme kritičnog događaja bio na drugoj lokaciji. Iznošenje završnih reči odbrane zakazano je za 16. septembar ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari