Ubice srpskih dečaka i dalje na slobodi 1Foto: KoSSev

Deca su se kupala u reci Bistrici kada je na njih pucano iz automatskog oružija. Tog kobnog 13. avgusta 2003. godine, na licu mesta ubijen je Ivan Jovović (19), dok je dvanestogodišnji Pantelija Dakić povredama podlegao u pećkoj bolnici. Bogdan Bukumirić (14), Đorđe Ugrenović (20), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13) teško su ranjeni.

Najteže povređeni Bukumirić je prebačen u tadašnju francusku vojnu bolnicu u Južnoj Mitrovici, a na putu do bolnice, napadnuto je i vozilo hitne pomoći, podseća KoSSev. Posle prve operacije, Bukumirića bez znakova života, ponovo hitno prebacuju u drugu bolnicu, u severnoj Kosovskoj Mitrovici, a odatle helikopterom na VMA u Beograd, gde je šest dana bio u komi i preživeo četiri teške operacije.

Pomen je danas služen u Goraždevcu i Beogradu, a godišnjica ovog zločina obeležena i u Spomen sobi kosmetskim žrtvama u sprskoj prestonici.

Podsetimo, Euleks je još 2010. zatvorio istragu zbog, kako je tada navedeno, nedostataka dokaza. UNMIK je nakon ubistva dece naveo da je na tu decu pucao „nepoznati broj ljudi ‘kalašnjikovim’ iz žbunja“.

Danas bi trebalo da bude postavljana i spomen-ploča na mestu ubistva Ivana i Pantelije, potvrdila je Kancelarija za KiM. Međutim, Aleksandra Dakić Jovović sestra ubijenog Pantelije Dakića preko svog Fejsbuk profila poručila je da porodice nastradalih nisu dale svoj pristanak za ovaj gest, javlja Radio Goraždevac, prenosi KoSSev.

Prema njenoj tvrdnji spomenik na mestu stradale dece namerava da postavi opština Peć sa sedištem u Goraždevcu. Ove vlasti optužila je da se ploča postavlja ne samo bez pristanka, već i bez prethodnog obaveštavanja porodica.

Zbog toga što se porodice ubijene dece u Goraždevcu nisu složile, odustalo se od postavljanja spomen ploče na reci Bistrici.

Sredinom i krajem 2015. godine, na ovo selo, podseća KoSSev, izvršena su još dva gotovo identična napada, srećom bez žrtava. Naime, 9. jula, i 7. decembra, po selu je pucano iz teškog automatskog oružja, a spomenik žrtvama stradalim u NATO bombardovanju i deci stradaloj na Bistrici, koji se nalazi u centru Goraždevca, zapaljen je i rušen. U Goraždevcu je u februaru 2016. postavljen obnovljeni spomenik.

Ubistvo u Goraždevcu, spada u jedan od četiri najveća zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije na Kosovo. Ubice su ostale nekažnjene kao i u slučaju ubistva u Starom Grackom, Obiliću i kod Podujeva, podsećaju srpski mediji. U Starom Grackom ubijeno je 14 žetelaca, u Obiliću porodica Stolić, a kod Podujeva 12 putnika kada je dignut u vazduh autobus „Niš ekspresa“ sa putnicima koji su išli na zadušnice.