Foto: Insajder

On je, gostujući u Insajder debati u kojoj je tema bila odnos društva prema ratnim zločinima, naveo da su pred Haškim tribunalom utvrđene činjenice i da je sve što se danas događa korak unazad. Na nedavno završenom Sajmu knjiga, Ministarstvo odbrane predstavilo je ediciju „Ratnik“ u kojoj je, između ostalog, i knjiga Nebojše Pavkovića, koji služi kaznu od 22 godine zatvora zbog ratnih zločina. U okviru iste edicije štampana su i sećanja ratnih generala na Kosovu.

Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo rekla je da ni jedna vlast u Srbiji nije bila potpuno posvećena otkrivanju zločina i utvrđivanju istine. Kandić smatra da je edicija „Ratnik“ još jedan pokušaj „da se operu biografije komandanata i oficira“.

– Nakon zatvaranja Haškog tribunala, nastupilo je jedno prazno polje, koje je dobrodošlo svima u nekadašnjoj Jugoslaviji da to dožive kao zatvaranje pitanja vladavine prava u vezi s počinjenim ratnim zločinima, naglasila je Kandić.

Gosti Insajder debate su se saglasili da je promovisanje osumnjičenih i osuđenih za ratne zločine moguće jer je u celom regionu došlo do ozbiljne promene političke klime, te da je to svima odgovaralo. Komentarišući činjenicu da sada postoji radna grupa koja se bavi zločinima nad Srbima na Kosovu, Vukčević je naveo da je za prikupljanje dokaza nadležan isključivo javni tužilac. Kandić je dodala da je ta radna grupa primer devalviranja institucija.

Na pitanje zašto je u slučaju Haradinaj u Srbiji postupak i dalje u istrazi i zašto nije došlo do optuženja, Vukčević je rekao da je on procesuiran u Hagu i da je Srbija pomagala procesuiranje. Takođe, istakao je da je Tužilaštvo, dok je on bio na njegovom čelu, istraživalo slučaj „žute kuće“, navodne trgovine organima Srba sa Kosova, naglašavajući da je albanskom tužilaštvu dao lokacije na kojima se veruje da su pokopane žrtve.

– To nije uradila Karla del Ponte, jer sever Albanije nije bio u nadležnosti Haškog tužilaštva. Oni su istražujući Haradinaja, stigli na sever Albanije i snimili su tamo nešto. Mi smo došli do tih snimaka. Ja sam otišao u Tiranu i sastao se s vrhovnom tužiteljkom, pri čemu sam joj dao informacije prema kojima se na 11 lokaliteta nalaze posmrtni ostaci žrtava trgovine organima. Bio je dogovor da nam se jave za nekoliko dana, da nam kažu da li će prihvatiti saradnju u istraživanju, i nije bilo odgovora, rekao je Vukčević.

Kandić o ordenu od Haradinaja

Na pitanje zašto je primila orden od Ramuša Haradinaja, zbog koga je najviše kritikovana, Nataša Kandić je rekla da je Haradinaj premijer Kosova koji bi potpisao osnivanje regionalne komisije koja bi utvrdila identitet žrtava, te je dodala da je bila kritikovana i onda kada je bila u kosovskom parlamentu, na dan proglašenja kosovske nezavisnosti.

„Ja zagovaram ideju osnivanja regionalne međudržavne komisije koja bi utvrdila identitet svih žrtava i okolnosti. Nema druge nego razgovarati sa predstavnicima država, Haradinaj je premijer. On bi da je došlo do potpisivanja to potpisao, a meni kao i svakome normalnom bi odgovaralo firmiranje te komisije. Jedino u saradnji među državama može da se dođe do funkcionalnog i operativnog tela koje će se baviti ovim pitanjima“, rekla je Nataša Kandić.