U Vranje i Loznicu na vakcinaciju došlo skoro 2.000 državljana Severne Makedonije i BiH 1Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Besplatna vakcinacija građana susednih država nastavlja se danas – u Vranju se vakcinišu građani iz Severne Makedonije, a u Loznici iz Bosne i Hercegovine, javlja RTS.

Srbija je i ovog vikenda nastavila da besplatno vakciniše građane susednih država, pa je tako u Vranju to omogućeno građanima Severne Makedonije, a u Loznici onima iz Bosne i Hercegovine.

Za vakcinaciju tokom vikenda u Vranju prijavile su se 753 osobe i biće vakcinisane Fajzerovom vakcinom. Kako prenosi RTS, gužve nema, otvoreno je više punktova i do sada je u Vranju vakcinisano 1.105 građana iz Severne Makedonije. Dolaze iz svih krajeva Severne Makedonije i cilj im je da se što pre vakcinišu.

Marina Petrova iz Skoplja kaže da je imala zakazan termin u svojoj zemlji, ali da želi da se što pre vakciniše i završi agoniju s maskama.

„Prvenstveno da se zaštitimo, ne putujemo nikuda, nismo planirali, osim za Srbiju i Republiku Srpsku, preventivno“, kaže Stanoje Gordić iz Skoplja, koji je u Vranje došao s celom porodicom.

RTS prenosi reči direktora Zdravstvenog centra u Vranju, doktorke Ljiljane Antić, da nema problema u organizaciji i da imaju i dobrovoljce koji im pomažu.

„Moramo da se pohvalimo i manjim brojem zaraženih, odnosno manjim brojem pacijenata u našoj kovid bolnici koji ide do dvadesetak, manji je broj prvih pregleda, 30-ak u našoj kovid ambulanti, pa imamo mnogo veći broj zdravstvenih radnika koji mogu da učestvuju u našoj vakcinaciji“, istakla je doktorka Antić.

Desetine građana BiH na vakcinaciji u Loznici

Od 3. juna, kada je za državljane BiH omogućena vakcinacija u našoj zemlji, u Loznici je vakcinisano više od 1.000 ljudi. Od jutros čeka na desetine državljana BiH koji su pristigli iz svih krajeva, uglavnom iz Tuzle i Sarajeva. Deo njih je zamoljen da ode do Šapca, jer tamo nema gužve. Državljani BiH mogu da se odluče „Sinofarmovu“ i „Fajzerovu“ vakcinu, na raspolaganju im je šest punktova.

Ono što se javlja kao problem je što u Domu zdravlja ne znaju koliko će građana iz BiH pristići. U skladi s tim nisu bili ni u mogućnosti da organizuju zaposlene. Organizovano je sve osoblje i lekari i radiće do 14 časova. „Nas četvoro je došlo iz Tuzle, a ima nas mašala. Kod nas nema vakcine, a kad će doći, pitaj boga“, rekao je jedan građanin Tuzle.

Prema izveštavanju RTS, zbog dezinfekcije, u nedelju neće biti moguće primiti vakcinu u Domu zdravlja u Loznici. Danas su tokom dana povremeno formirane i gužve na graničnom prelazu, kako u Trbušnici, tako i u Malom Zvorniku.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.