Tribina "Čekajući Godoa" 1Foto: Arhiva organizatora

Učesnici su se složili da aktivizam predstavlja temelj moderne demokratske države i da država, ukoliko se mladi ne izbore za svoje prava, neće sama da ulaže u njihovu budućnost.

Igor Stojilović, član Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS), istakao je da „država ne prepoznaje mlade kao faktor“ i da „Srbija ima najveći broj populacije sa kojima niko ne radi“. To je pre svega, kako je istaknuto, posledica nezainteresovanosti mladih za politička dešavanja. Mladen Cvijetić, član OSA-e, napomenuo je i sve veću pojava ekstremizma kod mladih, kao posledicu, pre svega, neadekvatnog obrazovnog sistema.

Tome se može dodati i nizak nivo političke pismenosti mladih, koja, kaže Jelena Božić, u osnovnoškolskom sistemu ne postoji, dok je u srednjoškolskom sistemu na izuzetno niskom nivou. Božić, inače novinarka Omladinskog radija i član organizacije Kulturanova, dodaje da je u Srbiji položaj objektivnih medija veoma ugrožen, što loše utiče na dizanje svesti mladih o aktivizmu, koji sem društvenih mreža, ne nalaze adekvatan način da se informišu o političkim, kulturnim, ekološkim i ostalim dešavanjima koja su od javnog interesa.

Govornici su loš položaj mladih obrazložili i niskim budžetom koji država izdvaja za mlade, koji u tekućoj godini iznosi 0.09 odsto, dok se za kulturu izdvaja 0.73 odsto od ukupnog budžeta.

Pitanje o kojem su govornici najviše diskutovali tiče se sistemskog, odnosno nesistemskog aktivizma. Kako navodi Stojilović, KOMS je organizacija koja je nastala iz aktivizma ali koja sada sistemski deluje – „Naš cilj je da sistemski pričamo o tome kako bi omladinska politika trebalo da izgleda i da podržimo svaki vid protesta, iako na njima ne učestvujemo“.

Za razliku od KOMS-a, Davor Stupar iz inicijative „Vratimo trolu 28“, deluje nesistemski, kao i OSA i Kulturanova. Organizacije koje nesistemski deluju, ističe Stupar, podjednako su važne. On navodi da aktivizam treba da se bavi borbom protiv negativnih pojava u društvu i da propagira ispravne ideje, a ne da se bori protiv već postojećih vrednosti.

Nedovoljno prisutan među mladima

Jedan od zaključaka tribine bio je i da je aktivizam nedovoljno prisutan među mladima, što je obrazloženo lošim obrazovnim sistemom, malim brojem objektivnih medija i negativnim stavom mladih po pitanju politike. Tribina „Čekajući Godoa“, prva je u nizu tribina koje organizuje Omladinsko studentska akcija sa ciljem širenja svesti o aktivizmu, kako individualnog, tako i grupnog.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.