Turajlić: Ivanka Popović kažnjena, smenom ne gubi ništa, Univerzitet mnogo 1Foto: Stanislav Milojković

Profesorka Elektrotehničkog fakulteta u penziji Srbijanka Turajlić nema dileme da je Ivanka Popović smenom sa mesta rektora Univerziteta u Beogradu kažnjena što je čvrsto branila njegovu autonomiju i što nije dozvolila da se ta autonomija naruši.

“Nestrvarno je da nema prave reakcije na to, imamo mnogo profesora i oni će i dalje nastaviti da predstavljaju Univerzitet”, kazala je Turajlić za televiziju N1.

„Skoro 60 godina pratim dešavanja na Univerzitetu i Ivanka Popović spada među najbolje rektore. Neverovatna je šteta po Univerzitet što joj nije dozvoljeno da nastavi ono što je započeto, da se napravi pomak. Žao mi je Univerziteta, ali njih to ne pogađa preterano. Ono što je šteta za Univerzitet u celini je da se vlast direktno meša u izbor rektora, ovde se radi o prikrivenom napadu na njegovu autonomiju. Neobično je da neko ko dobro radi ima protivkandidata, mora da se ima razlog za to“, smatra Turajlić.

Kako ističe Popović smenom lično ništa nije izgubila, a Univerzitet jeste: “Oni da se zapitaju, ali nažalost ne brinu se. Vlast je rešila da je skloni sa mesta rektora i mnoge kolege će da kažu da je to strašno, ali ne vidim da nekog to pogađa više od nivoa trača. Branko Kovačević (bivši rektor) je relativizovao ovo pitanje, on je neko ko je unutar Univerziteta, trebalo bi da zna koja su sve lobiranja bila da se spreči reizbor Ivanke Popović. Kolega sam i drug sa Kovačevićem, ne izgovaram ovo sa lakoćom, ali mora da se shvati da ne može da se relativizuje pojam autonomije.“

Na navode da je bivši ministar prosvete Mladen Šarčević lobirao za izbor novog rektora, kaže da nije on odlučio ko će to biti: „Šarčević je poslednji čovek koji donosi takve odluke, nemojmo mu davati značaj koji ne zaslužuje. On je odigrao tu igru za račun onoga ko u ovoj zemlji donosi sve odluke, a to je Aleksandar Vučić, a njegov najbliži saradnik je plagijator.

Nekadašnja profesorka ETF-a smatra da novom rektoru Vladanu Đokiću ne treba dati vremena da se pokaže, jer „kada je pristao na ulogu za račun vlasti, bačen je pod noge najvažniji aspekt Univerziteta u Beogradu“: „On je sam sebe kandidovao, uz pomoć četiri profesora… Znamo da član uprave FK Crvena Zvezda, a ako uzmete u obzir stanje u našem fudbalu, članstvo tamo govori da ste bliski sa najagilnijim navijačima Crvene Zvezde, a to ne govori nešto dobro o etici te ličnosti. Znamo da se bavio urbanizmom i da nije imao primedbe ni na Beograd na vodi ni na spomenike. Ili je nekvalifikovan za to ili to radi za račun vlasti. To ga diskvalifikuje za bilo kakav posao, a posebno za rektora. Nisam spremna da mu dam vremena. Nema više šta da dokaže, sve što je trebalo da dokaže, on je ovim već dokazao.“

Turajlić dodaje da bi Univerzitet trebalo da bude uplašen zbog stranačkog zapošljavanja ukoliko je novi rektor blizak vlasti: “Možemo samo da gledamo kako jedna univerzitetska zajednica umire i da se nadamo da će se autonomija vratiti, kada i kako ne znam.“

Savet Univerziteta u Beogradu juče je većinom glasova izabrao dekana Arhitektonskog fakulteta Vladimira Đokića za novog rektora. Njegovj protivkandidatkinji aktulenoj rektorki Ivanki Popović mandat prestaj krajem septembra.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Turajlić: Ivanka Popović kažnjena, smenom ne gubi ništa, Univerzitet mnogo”

    • I. Popović treba izabrati za doživotnog rektora, a studenti će uživati, jer će ključevi Rektorata biti u njihovim rukama, naroćito onih večitih. U to smo se već uverili.

  1. Турајлић опет греши. Она не разуме демократију. Љути се јер није по њеном. Њој се Иванка допада а противкандидата не подноси толико да доводи у питање само постојање противкандидата њеној Иванки. Заиста, острашћеност заслепљује и људи губе компас.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.