Twitter ukinuo nalog - jer ga je Tramp često retvitovao 1Tramp Foto: Beta/AP/Manuel Balce Ceneta

Sama priroda Twittera, gde se vode žestoke debate, na gotovo sve moguće teže, oduvek je pogodovala raznim teorijama zavere, neproverenim vestima i glasinama, a može se reći i da je termin „lažne vesti“ prvo i nastao na Twitteru, pa se preselio i na druge društvene mreže, kao i u „obične“ medije.

Zbog toga je početkom 2019. Twitter doneo nova pravila ponašanja na mreži, te ukinuo milione naloga koji su ih kršili. Sada je ukinut i popularni nalog „Lynn Thomas“, koji je širio svakojake teorije zavere, a često su ga retvitovali drugi teoretičari zavera, desničari širom sveta, ali i – Predsednik Tramp!

Tramp je inače poznati poklonik teorija zavera – tvrdio je da Hilari Klinton radi za Saudijce, da je umešana u tzv. „Pizza Gate“ skandal, a i sam Predsednik često tvrdi da levičari i mediji kuju zavere protiv njega.

Inače, početkom godine su sve društvene mreže ukinule naloge verovatno najpoznatijeg teoretičara zavera Aleksa Džounsa. On je imao na milione pratilaca, a originalni je autor mnogih teorija zavere u koje veruju ljudi širom sveta – da fondacije i humanitarne organizacije truju decu širom sveta vakcinama, da Amerikanci imaju tajne baze u svemiru, kao i da – vanzemaljci u ljudskom obliku rukovode Pentagonom i Menwit Hillom (postrojenje u Velikoj Britaniji).

Aleks Džouns se susreo i sa velikim brojem tužbi Udruženja roditelja širom SAD, jer su zbog njegovih tvrdnji mnogi roditelji ugrozili zdravlje svoje dece.