Foto: EPA/PETER DEJONG / POOL

Ministarstvo odbrane saopštilo je da su o knjizi, koju je u okviru edicije „Ratnik“ izdao Medija centar Odbrana, u sredu, pred velikim brojem gostiju, govorili komandanti ratnih jedinica iz 1998. i 1999. pukovnik Duško Šljivančanin, general Dragan Živanović i general Božidar Delić.

„Pre njih o svojim knjigama je govorio general Nebojša Pavković, koji je okupljene pozdravio ekskluzivnim video zapisom iz Finske, gde je presudom Haškog suda zatočen zato što je uspešno branio svoju zemlju od NATO agresije“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pavković je u poruci izrazio „duboko žaljenje zbog svih poginulih pripadnika Vojske“ i naglasio da je njegov ratni dnevnik „hronološki zapis ‘ne ratnog zločinca’ već učesnika uspešne odbrane od NATO agresije, svih događaja tokom herojske odbrane Kosova i Metohije“, piše u saopštenju.

Agencija Asošiejted pres prenela je vest o promociji knjige Nebojše Pavkovića, uz podsećanje da je on pred Haškim tibunalom 2009. godine, po komandnoj odgovnosti, osuđen na 22 godine zatvora za deportaciju, prinudno raseljavanje, ubistvo i progon kosovskih Albanaca.

Navodeći da je knjigu promovisalo Ministarstvo odbrane Srbije, agencija konstatuje da su „od početka političkog uspona predsednika Srbije Aleksandra Vučića 2012. godine, srpske vlasti izražavale dobrodošlicu osuđenim ratnim zločincima i pomagale im da postanu aktivni učesnici u javnom i političkom životu“.

Agencija piše i da se u Srbiji godišnjica 78-dnevne intervencije NATO 1999. godine „obeležava manifestacijama koje uglavnom podgrevaju antizapadno raspoloženje, koje podstiče i proruska propaganda u medijima kojima upravlja država“.

„Knjiga bivšeg šefa Armije (Nebojše Pavkovića) nosi naslov ‘Treća Armija u zagrljaju Milosrdnog anđela’ što je zasnovano na lažnoj tvrdnji srpske propagande da je NATO kampanji na Kosovu dato kodno ime ‘Milosrdni anđeo'“, zaključuje AP.

Povezani tekstovi