Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

U proučavanju psihologije pušača utvrđeno je da godiđnje doba utiče na ovu funkciju. Najviše cigareta se trošilo – u avgustu, prenosi list Pravda od 11. aprila 1938. godine.

“Utvrdilo se da su retki oni ljudi koji svakog dana puše podjednako, bez obzira na vreme, kišu ili sneg, na toplo ili hladno”, piše Pravda. “Potreba za pušenjem kod pušača zavisi od funkcije nervnog sistema, na koji naravno utiče vreme”.

Statistički podaci iz 1938. godine pokazuju da se najviše cigareta prodavalo u avgustu mesecu poslednjih nekoliko godina unazad. Deluje neobično, zaključuje novinar, jer bi avgust trebalo baš da bude mesec u kojem se najviše odmara, najviše se provodi vremena na svežem vazduhu,a  najmanje se troše i živci. Još se dodaje:

“Neki tvrde da je pravi uzrok povećanja potrošnje duvana od januara do avgusta, a onda opet smanjenja, to što je dan od zime do leta sve duži i duži i više se ima vremena za pušenje. Kao još mogući uzrok jeste što neki ne dozvoljavaju da se puši u kući, pa pušači tek odahnu kada provode više vremena napolju i mogu da puše,a  da im nije hladno.”

Pravda istog dana donosi još i priču o književnosti u periodu između dva svetska rata.

“Danas se kupuje samo jeftina knjiga”, rekao je za list putopisac Šimun Vlahov, jedini živi književnik, kako ga naziva list, koji pored Krleže živi u Jugoslaviji od pisanja.

Novine još pišu o specifičnom carinskom sukobu između Norveške i Finske, koji je izazvao krizu Vlade Norveške. U pitanju je meso za ishranu lisica, koje su u tom trenutku bile najveći izvozni potencijal svih farmi u Skandinaviji. Pravda prenosi da su lisice postale “politički argument za pad Vlade”.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Centralna strukovna sekcija muzičara, muzikanata i pevača Jugoslovenske radničke zajedniče birala je pre osam decenija najbolje sevdalinke u zemlji.

Na konkursu se navodno publiku oduševio, pored profesionalnih pevača i jedan kafe kuvar, koji već godinama svedoči nastajanju sevdalinki ko kafanama. O ovome piše list Vreme pre tačno 80 godina, a u istom izdanju donosi i reportažu iz prve beogradske fabrike sladne kafe.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.