U Specijalnoj zatvorskoj bolnici 53 zaražena 1Foto: FoNet/ Božidar Petrović

U Specijalnoj zatvorskoj bolnici (SZB) u Beogradu u ovom trenutku je kod 53 lica ustanovljeno prisustvo virusa korona, rečeno je Danasu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Među njima su i novoprimljena lica za koje je antigenskim testom utvrđeno prisustvo virusa odmah po dolasku u ustanovu, kao i kod onih lica koja se već nalaze u karantinu koji je uveden kao mera prevencije u svim zatvorima od marta meseca.

„U ovom broju ima i lica koja su već bila na meri lečenja. Lica se osećaju dobro, uglavnom bez izraženih simptoma i oni su pod pojačanim medicinskim nadzorom. Nalaze se u posebnom paviljonu koji je prilagođen za lica obolela od ove infekcije. Imajući u vidu da se u celom sistemu izvršenja trenutno nalazi 10.618 lica lišenih slobode, ova 53 lica čine 0,4 odsto od ukupne populacije“, naglašavaju u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija i podsećaju da je ovog meseca uvedena još jedna mera prevencije – testiranje antigenskim testovima, po kojima rezultati testova stižu u roku od 20 minuta.

Iz Uprave napominju da su nabavili 2.000 antigenskih testova isključivo za osuđenike i pritvorenike.

„Određen broj zaposlenih u SZB-u ima infekciju ovim virusom, ali u najvećem broju slučajeva reč je o kolegama koje imaju blaže simtome i što je posebno važno ne zahtevaju bolničko lečenje. Takođe, među njima ima i onih koji su zbog svojih kontakata (članovi porodice ili spoljni kontakti) preventivno upućeni u kućnu samoizolaciju i kod kojih nije utvrđeno prisustvo virusa“, ističu u Upravi.

SZB je još 14. februara preduzela mere prevencije kako se pacijenti ne bi izložili riziku da se razbole. Posete SZB-u su zabranjene od izbijanja epidemije sezonskog gripa, poštujući preporuku o zabrani koju je izdao Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

U SZB-u se proverava telesna temperatura beskontaktnim toplomerima svim zaposlenima koji dolaze u smenu, kao i svim drugim licima koja po bilo kom drugom osnovu dolaze u ustanovu.

Licima kod kojih se ustanovi povišena telesna temperatura ne mogu da uđu u ustanovu.

Zaposleni u službama u SZB-u prilikom obavljanja svojih dužnosti nose zaštitnu opremu – maske, rukavice i vizire.

Naglašavamo i da svi zaposleni u ovoj ustanovi nose epidemiološke maske i vizire pri kontaktu sa licima lišenim slobode.

U svojim radnim prostorijama, u koja ne ulaze lica lišena slobode, zaposleni su u obavezi da nose hirurške maske. Ova ustanova ima dovoljno zaštitnih sredstava za zaposlene.

Iz Uprave naglašavaju da u svih 29 kazneno-popravnih ustanova u Srbiji u ovom trenutku nije došlo do širenja virusa korona među osuđenicima i pritvorenicima, kojih ima 10.618, uprkos pogoršanju epidemiološke situacije.

Uprava je u junu, kao dodatnu meru prevencije, svim zavodima u Srbiji obezbedila 10.000 brzih testova za detekciju antitela virusa korona i to samo za lica lišena slobode.

Zahvaljujući merama prevencije koje su počele sa primenom još 11. marta, pre proglašenja vanrednog stanja, intenzivno se radi na očuvanju zdravlja pritvorenika i osuđenika u svim zavodima.

Posete advokata od 12. maja u svim zavodima mogu da se realizuju u skladu sa zakonom bez ikakvih dodatnih ograničenja i uz striktne primene mera bezbednosti koje se odnose na obavezno merenje temperature zastupnicima pre ulaska u ustanovu, prolazak kroz dezo barijere, dezinfekciju ruku i obavezno korišćenje zaštitnih maski i rukavica.

Lice lišeno slobode i prilikom posete advokata koristi zaštitnu opremu, uz poštovanje gore opisane procedure tokom i posle završetka posete. To znači da je licima lišenim slobode od maja omogućeno da ih posećuju porodice (supružnici, deca…), uz opisane mere prevencije.

Sprovodi lica lišenih slobode se takođe obavljaju uz mere zaštite, što znači da pripadnici Službe obezbeđenja i lica lišena slobode koriste zaštitnu opremu koju prilikom povratka u ustanovu na bezbedan način skidaju, a pre ulaska u ustanovu prolaze dezo barijeru i obavljaju dezinfekciju ruku.

Vanzavodska prava i pogodnosti (slobodan izlazak u grad, posete porodici i srodnicima za vikend i praznicima, nagradno odsustvo iz zavoda do sedam dana u toku godine, korišćenje godišnjeg odmora izvan zavoda…) odloženi su od 11. marta i ta mera je i dalje na snazi. To znači da osuđenici od navedenog datuma ne izlaze na vikend.

Osuđena lica su obaveštena da će odmah nakon normalizacije stanja sva njihova suspendovana prava i pogodnosti biti nadoknađena.

Odložene su sve grupne posete zatvorima, a onima kojima je u prethodnom periodu to odobreno, a još nisu realizovali posetu povlači se odobrenje i stavlja van snage.

U svim zavodima se slede preporuke, koje se odnose na što češće pranje ruku, pranje podova, dezinfekciju opreme, radnih površina, što češće provetravanje prostorija i produženi boravak lica na svežem vazduhu.

„Zavodi imaju neophodna dezinfekciona sredstva za ruke, zaštitne maske za lica, rukavice i dezinfekciona sredstva za čišćenje soba za smeštaj lica lišenih slobode, posetnih sala i drugih prostorija i površina (kasete, ormari, telefonske govornice, rešetke…). Dezinfekcija svih prostorija se obavlja više puta u toku dana. Svi zavodi imaju neophodna zaštitna sredstva“, ukazuju iz Uprave.

Kako naglašavaju, zaposleni u Službi za tretman, vaspitači, psiholozi i specijalni pedagozi, sprovode pojačanu psihosocijalnu podršku kako za osuđena lica, tako i za njihove porodice.

„Podsećamo i da je osuđenicima dok traju sve ove mere produžen boravak na svežem vazduhu, i to duže od dva sata koliko je zakonom propisano. Omogućavamo im češće telefonske kontakte sa članovima porodice kako bi kroz razgovore sa njima umanjili brigu koju imaju njihovi bližnji“, navode u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Kontakti putem „Skajpa“ i „Vibera“

Specijalna zatvorska bolnica u Beogradu (SZB) jedna je od 10 ustanova u kojoj je od jula dozvoljeno osuđenicima da putem „Skajpa“ i „Vibera“ imaju kontakt sa članovima svojih porodica u cilju dodatne psihosocijalne podrške tokom pandemije korona virusa. Reč je, osim SZB-a, o zavodima sa posebno osetljivom populacijom kao što su štićenici u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu i KPZ za maloletnike u Valjevu, kao i osuđenice u KPZ za žene u Požarevcu, ali i najveći zavod u zemlji – KPZ u Sremskoj Mitrovici.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.