Foto: Pexels

U okviru projekta „Sa problemima na ti“, tokom prethodnih šest meseci, stručni tim sastavljen od pedagoga, psihologa, andragoga, psihoterapeuta i karijernih savetnika pružao je besplatnu psihološku i karijernu podršku mladima uzrasta 14-19 godina, prenosi N1.

Šta su rezultati ovog projekta, koji je okupio preko 900 mladih u Srbiji, za N1 su govorile psihoterapeutkinja Marijana Radulović i Jovana Lukić, direktorka SBB fondacije, koja je i podržala ovaj projekat.

Psihoterapeutkinja kaže da postoji velika potreba mladih za ovakvom podrškom, i da se više mladih prijavilo nego što je prvobitno bilo planirano. Plan je bio oko 700 mladih u pilot fazi, a uključeno je 900.

Pojedini su se sami prijavljivali, a uključeno je i 18 škola, dodaje. „Stvar je u osnaživanju mladih i sticanju veština za život koje teže stiču u školu“, navodi.

Kaže da su se bavili samopouzdanjem, postavljanjem ciljeva, komunikacijom da osveste svoje potencijale, ali i nasiljem i razrešavanjem konflikata.

Mladi nisu bili svesni svojih sposobnosti i kapaciteta, kaže psihoterapeutkinja.

„Generalno vlada apatija i teško im je da sanjaju i razmišljaju šta bi zaista želeli… Nekako su sputani sa svih strana i kao da ograničavaju sebe… I neke životne značajne izbore koji ih čekaju u tim mladim godinama donose na osnovu manjka informacija ili poluinformacija, povođeni ovim i onim, i izuzetno je bitno da nauče kako da se informišu i da postanu svesni sebe i onoga u čemu su dobri“, navodi Radulovićeva prenosi N1.

Psihoterapeutkinja kaže da i predočavaju da će se razvijati u razičitim smerovima, da imaju i priliku da se predomisle. „Da postavljaju ciljeve koji su ostvarljivi, ali i da mogu da se predomisle“, naglašava.

Preko 50 odsto mladih je anksiozno i depresivno, još veći procenat ima nedostatak samopouzdanja, a oko 50 odsto njih ima probleme u porodici, navela je rezultate upitnika koji je dat mladima koji su učestvovali.

Jovana Lukić iz SBB Fondacije kaže da su premašena sva očekivanja kad je u pitanju ovaj projekat i da je urađen odličan posao. Dodaje da su dobili rezultate o tome koji su problemi koji muče mlade. Ono što je fantastično jeste da su oni pričali o tome, rešili sami sebi da pomognu, navela je.

Uvek je potrebna podrška mladima, u bilo kom smislu, kaže Lukićeva. Treba osluškivati šta je mladima potrebno, dodaje.