U znak sećanja na „Kladovo transport“ 1Spomenik Kladovo тransport

„Ovo je mesto koje je od januara do septembra 1940. godine bilo jedina mirna luka na putu za obećanu zemlju Jevreja, žrtava nacizma“ stoji napisano na spomeniku žrtava Kladovskog transporta na Dunavskom keju u Kladovu u kome će narednih dana biti održan tradicionalni porodični seminar “Život je lep” u organizaciji Saveza jevrejskih opština u Srbiji.

Biće to 11. porodični seminar tokom kojeg se članovi Saveza jevrejskih opština Srbije druže, upoznaju i uče o svom poreklu i judaizmu, druže se sa meštanima Kladova i kroz priču o Kladovskom transportu ne zaboravljaju žrtve i plemenitost Kladovčana koji su jevrejskim izbeglicama makar na nekoliko meseci, pružili utočište. I za ovu godinu pripremljen je bogat program koji je kao i ranijih godina otvoren i za stanovnike Kladova.

U prostoru Centra za kulturu Kladovo u nedelju pre podne biće otvorena izložba slika autorki Mirjane Lehner-Dragić i Judite Kampos, demonstrirani “Izraelski plesovi” i održan koncert hora „Braća Baruh“ iz Beograda, dirignet je Jozef Baruhovic. Nedelja veče rezervisana je za pozorišnu predstavu iz Zrenjanina. Dan kasnije, u ponedeljak, na spomenik jevrejskm žrtvama na kladovskom keju koji je u oktobru 2002. godine podigla opština Kladovo, biće položeni venci i održana komemoracija, a u utorak će nastupiti pozorište “Kralj David”. Tradicionalni porodični seminar jevrejske zajednice u Srbiji obično okupi oko 350 učesnika, a Savezu jevrejskih opština u Srbiji u organizaciji pomažu hotel “Đerdap” i Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo.

 

 “Kladovo transport”

Krajem oktobra 1939. godine oko 1.200 Jevreja iz Nemačke, Austrije i Čehoslovačke je preko svojih i organizacija koje su se posebno bavile pokušajem spasavanja Jevreja, organizovano krenulo na veliko putovanje do Palestine, kako bi se spasili od nacističkog pakla u Nemačkoj. Bilo je predviđeno da se Dunavom putuje do Suline, odakle bi prekomorskim brodom izbeglice putovale do Palestine. Nedostatak tranzitnih viza i viza za ulazak u Palestinu zaustavio je u Kladovu tri broda – Car Dušan, Car Nikola II i Kraljica Marija, na kome su se nalazili Jevreji. Nažalost, u Kladovu je zbog blizine Nemaca u Rumuniji postalo opasno, pa su u septembru 1940. godine šlepovi putnike vratili natrag do Šapca. Sa nemačkom okupacijom Jugoslavije i u Šapcu su zavedene mere od kojih su Jevreji bežali, a posle rata napravljen je spisak od 1.057 imena pobijenih muškaraca i žena, austrijskih, nemačkih, slovačkih i šabačkih Jevreja.

[/antrfile]

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.