Udruženje sudija podržava inicijativu da posedovanje uređaja za kripto zaštitu bude krivično delo 1Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) podržalo je inicijativu ministra policije Aleksandra Vulina da posedovanje takozvanih „skaj“ (Sky) i sličnih aplikacija za kriptovanje komunikacije, bude krivično delo.

UST je predložilo Ministarstvu pravde da Radnoj grupi za izmenu Krivičnog zakonika zvanično uputi zahtev po tom pitanju, kako bi počela analiza pravnog okvira i normativnih uslova za uvođenje novog krivičnog dela.

Predlog tog udruženja je da se inkriminiše upotreba uređaja za komunikaciju sa programima koji onemogućavaju ili otežavaju primenu zakonom propisanih posebnih dokaznih radnji, radi izvršenja, pripremanja ili podstrekavanja na krivično delo, uz obavezno oduzimanje i uništavanje „skaj“ telefona.

„UST nalazi da bi se uvođenjem novog krivičnog dela izvršio dodatni pritisak na lica iz kriminogenih sredina, koja prema dosadašnjoj praksi najčešće koriste ovaj vid komunikacije, sa primarnim ciljem da izbegnu krivičnu odgovornost ili opstruiraju dokazni postupak“, navodi se u saopštenju.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

13 reagovanja na “Udruženje sudija podržava inicijativu da posedovanje uređaja za kripto zaštitu bude krivično delo”

  1. Vrlo neposteno od strane sudija. Trebalo bi da se prvo da se pobune i proglase neustavnim postavljanje hiljada kamera po gradu i svakodnevno koriscenje policijskih dronova iznad nasih glava. Prava gradjanina na slobodu se smanjuju, ako uopste postoje.

    • Što je najgore za većinu kamera se ne zna ko ih je postavio, sa kojim ciljem i ko ih koristi.

      • U prevodu mozemo i da ih srusimo, policija ne bi trebalo da se mesa, posto se ne zna cije su i ko ih je postavio.

  2. A da zabranite internet u zemljici Srbiji???? I golubiju poštu- naravno. A u pošte onda da uvedete cenzore!! Pisma da se predaju isključivo na šalterima pošte, otvorena!! Nego, da li će svakom punoletnom građaninu biti sudski dodeljena po jedna „tetka iz kanade“???

  3. To znači da niko nema pravo na privatnost i da svako treba da omogući policiji da ga neometano prisluškuje? Sledeća stvar će biti da svaki građanin mora uveče da napiše dnevni izveštaj gde je i sa kim bio, šta je doručkovao, ručao i večerao, i da do 22h preda izveštaj nadležnoj PU?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.