Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika: Pustite ugostitelje da rade ili nadoknadite štetu 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ saopštilo je danas da „pozdravlja“ odluku da se dozvoli rad trgovinskim, zanatskim i uslužnim objektima, ali da su nezadovoljni zato što to nije dozvoljeno i ugostiteljima.

„Dozvola da trgovinske, zanatske i uslužne delatnosti rade je ispravljanje diskriminacije koja se sprovodila prema malim privrednicima sa domaćim kapitalom u odnosu na hipermarkete sa većinski stranim kapitalom“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su ugostitelji nezadovoljni jer je ta odluka zaobišla ugostiteljske objekte koji su već ispunili sve zahteve Kriznog štaba po pitanju ograničenja broja ljudi, razmaka među stolovima, sredstava za deznfekciju i ostalih zahteva koji su im prouzrokovali dodatne troškove.

U ugostiteljskim objektima je, kako je navedeno, broj ljudi daleko manji nego u gradskom prevozu, fabrikama koje su otvorene u kontinuitetu, gondolama, a svakako mnogo manji nego na okupljanjima po privatnim objektima gde ne postoji nikakva kontrola.

U saopštenju se ističe da je odluka o ograničenom radu doneta u večernjim satima 21. marta 2021. za period od 22. marta 2021, ne uzimajući u obzir vreme potrebno za nabavku robe, kvarljivost robe, organizaciju zaposlenih, pa se očekuje da se od danas 22. marta primene mere za otklanjanje posledica kovid-19.

Privrednuci su se se pozvali na Uredbu o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći radi otklanjanja ozbiljnog poremećaja zbog bolesti kovid – 19, koja predviđa državnu pomoć za likvidnost privrednika u vidu olakšanog plaćanja, subvencija, otpisa duga i drugih poreskih mera.

U suprotnom oni će, kako su naveli izaći na ulicu da se bore za njihova radna prava.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika: Pustite ugostitelje da rade ili nadoknadite štetu”

  1. Evo baš mi je žao kafedžija i restorandžija po Beogradu koji za pola meseca zatvaranja neće zaraditi 7oooe, nego 3000e, ili kako god.
    Umreti od gladi nećete.
    Naročito ne onaj Vesićev što drži devet lokala od Terazija do Skadarlije.
    Umreće neko drugi.

  2. Nerazumem potrebu za sedenjem u kafiću ili restoranu u kojem šoljica kafe košta isto kao i 200gr Don kafe, a za flašicu kole možeš kupiti 4 litre iste u prodavnici. To mi je u redu ako je u pitanju poslovni sastanak, a nemaš neku zgodnu kanceariju da ga ugovaraš, ili ako se izađe na neku romantičnu večeru. Onda platiš ceh, i to je to, ali ovo grdilo dokoličara koji po ceo dan „otpadaju“ u kafićima bez dana radnog staža su već sindrom.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.