Foto: Vlada Srbije

Ova centralna baza javnih podataka trenutno okuplja 22 institucije, koje su otvorile čak 200 setova svojih podataka i stavile ih na raspolaganja građanima, privredi i civilnom društvu.

Ostvaren napredak, zakonski okviri, trendovi u regionu, Evropi i svetu bili su glavna tema prvog dana konferencije Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti, koja je održana danas u Beogradu, u okviru obeležavanja Svetske nedelje otvorenih podataka od 6 do 11. marta.

Skup, koji su organizovali Kancelarija za IT i eUpravu, Program UN za razvoj UNDP, Svetska banka, ambasada Britanije i ambasada Švedske u Beogradu, okupio je najeminentnije stručnjake iz ove oblasti. Konferenciju je otvorio dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Najbolji pokazatelj velikog pomaka u ovoj oblasti je indeks otvorenih podataka za 2017. godinu, koji je Srbiju svrstao na prvo mesto u regionu i 41. na listi svih članica Ujedinjenih nacija. Iza naše zemlje, na 44. poziciji su se našle Hrvatska, na 49. Crna Gora, 52. Makedonija i na 58. Bosna i Hercegovina. Ova važna analiza pokazala je da smo najbolje rezultate ostvarili u otvaranju podataka iz oblasti ekologije, odnosno kvaliteta vazduha“, istakao je Jovanović i dodao da je samo godinu dana ranije 2016. godine barometar otvorenih podataka Srbiju svrstao ispred BiH i Crne Gore, ali iza Makedonije i Hrvatske.

Jovanović je podvukao važnost donošenja Zakona o eUpravi i stvaranja pravnih osnova za dalje uključivanje državnih organa i otvaranje novih setova podataka koji bi mogli da dovedu do rasta BDP-a do jedan i zaposlenosti do dva odsto, kao što je to slučaj sa drugim zemljama Evrope.

Nedavno smo osnovali Radnu grupu koja će se baviti otvaranjem podataka u našoj zemlji. Ona okuplja 33 državne institucije i 15 organizacija tehničke zajednice, civilnog društva, akademskih institucija i eksperata koj se bave otvorenim podacima. Organizovali smo radionicu, sa predstavnicima 10 gradova iz Srbije, kojima je predstavljena nacionalna inicijativa i objasnili smo im kako otvoreni podaci doprinose kvalitetu života u gradovima, efikasnijim javnim uslugama i lakšoj komunikaciji sa građanima. Veliki broj učesnika bio je zainteresovan da otvori svoje podatke i uključi se u koncept pametnih gradova, što je zaista ohrabrujuće“, rekao je direktor Kancelarije.

On je podsetio da je Otvaranje podataka strateško opredeljenje Vlade Srbije, reflektovano u Strategiji razvoja elektronske uprave i Akcionom planu za sprovođenje međunarodne inicijative Partnerstva za otvorenu upravu u Republici Srbiji. Otvoreni podaci dobili su posebno mesto i u ekspozeu predsednice Vlade Ane Brnabić.