UNICEF donirao Dečjoj klinici u Nišu dva inkubatora, potrebni donatori za još 10 1Foto: UNICEF

Klinika za dečje interne bolesti u Nišu dobila je danas dva inkubatora, u okviru velike kampanje UNICEF-a pod nazivom „Tako mali da bi u srce stali“.

Predstavnica UNICEF-a Ivana Mišić podsetila je da je kampanja krenula krajem novembra prošle godine, a pozivu za donaciju do sada se odazvalo oko 5.000 individualnih donatora i oko 160 iz privatnog sektora.

„Zahvaljujući tim sredstvima isporučili smo prvi deo opreme koji je namenjen modernizaciji neonatalne zdravstvene zaštite u Srbiji“, izjavila je Mišić.

Ona je kazala da su još dva inkubatora donirana neonatologiji u Kragujevcu i Novom Sadu.

Mišić je najavila nove donacije neonatalnoj zdravstvenoj zašititi u Srbiji i dodala da se u Srbiji godišnje oko 4.000 beba prevremeno rodi.

Načelnik Invenzivne nege Klinike za dečje interne bolesti Dejan Milojević rekao je da je intenzivna nega korisnik svih aparata i opreme koju je UNICEF donirao.

On je naglasio da je toj zdravstvenoj ustanovi u ovom trenutku potrebno još najmanje desetak inkubatora i napomenuo da se po opremljenosti Dečja klinika u Nišu nalazi na četvrtom mestu u Srbiji – od četiri Klinička centra koliko postoji u državi.

„Mi se trudimo da dostignemo uslove koje bi svako novorođeno dete imalo u Beogradu. Za to nam je pored tehničke opremljenosti potrebno prvenstveno još medicinskih sestara i još lekara“, rekao je Milojević.

Prema njegovim rečima, na Klinici za dečje interne bolesti prošle godine je hospitalizovano 180 prevremeno rođenih beba.

„Hospitalizacija prosečno traje je oko dva i po meseca. Otprilike za to vreme očekujemo da prevremeno rođeno dete od 800 grama dostigne težinu od makar dva kilograma da bi mogli da ga otpustimo kući“, izjavio je Milojević.

Primopredaji inkubatora prisustvovali su i direktor Univerzitetskog kliničkog centra Zoran Perišić i direktorka Klinike za dečje interne bolesti Emilija Golubović.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “UNICEF donirao Dečjoj klinici u Nišu dva inkubatora, potrebni donatori za još 10”

  1. Super za Unicefovu donaciju!
    Još kad bi se setili da postoji i Pedijatrijske klinika u Kragujevcu..

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.