Foto: RTS

Prema navodima N1, RTS prikuplja ponude onih koji žele da distribuiraju program javnog servisa sa ekskluzivnim pravom da ga preprodaju drugim operatorima u Srbiji i inostranstvu.

Deo koji se odnosi na gledanje u Srbiji je nezakonit, smatra potpredsednica United grupe Dragica Pilipović.

„Građani Srbije već plaćaju pretplatu RTS-u, plaćaju kablovskim distributerima, i mogu da gledaju RTS u bilo kom obliku, na bilo kojoj platformi“, objašnjava Pilipović.

U United grupi pozivaju se na interpretativno saopštenje Regulatornog tela za elektronske medije, po kome su operatori dužni da emituju dva osnovna programa RTS i da ne mogu biti izloženi bilo kakvim dodatnim troškovima po osnovu eventualne naknade.

Uvođenjem posrednika, ukazuje N1, RTS ne samo da planira da naplaćuje naknade za emitovanje na mobilnim uređanjima u Srbiji, već će biti znatno skuplji, nemaju sumnje u United grupi. Poteze javnog servisa Pilipović smatra u najmanju ruku, čudnim.

„Zašto njima treba jedan distributer, agent? Znači, neke validne odnose koje već imaju sa distributerima oni prekidaju i hoće kroz neki ekskluzivni ugovor da ispregovaraju neke nove uslove“, protumačila je Pilipović.

Ona je „sigurna“ da RTS neće od svoje zarade da ih plaća, nego će da oni imaju neku maržu iznad RTS-ovih očekivanja.

„Sigurno će povećati cenu ne samo distributerima, nego potencijalno onda i gledaocima“, predviđa Pilipović.

Prema informacijama N1, dugodišnji snimatelj i direktor fotografije RTS Vasko Vasović pisanim putem obratio se medijima, da bi, kako kaže, „sprečio devastaciju“ te javne medijske ustanove.

Predsednik Upravnog odbora RTS Vladimir Vuletić rekao je za N1 da je adresa za pitanja u vezi sa ovom temom generalni direktor.

Generalni direktor RTS Dragan Bujošević, kako napominje N1, ne odgovara na pozive ovog televizijskog kanala.