United grupa: RTS traži 100 puta veću cenu od BBC 1Foto: Pixabay

Kako navode u saopštenju, potpuno su zatečeni, jer javni servis traži 100 puta veću cenu od BBC-a i 27 puta veću od one koju javni servisi prosečno naplaćuju za emitovanje svojih programa u inostranstvu.

„Cena koju je RTS ponudio je neprihvatljivo visoka i nije u skladu sa praksom i cenama drugih evropskih javnih servisa. Zato je logično da dijalog između nas nije mogao da bude završen prihvatanjem takve ponude. Nadamo se da će se pregovori nastaviti zbog brojnih gledalaca i da će RTS da razmotri svoju ponudu koja, nažalost, samo može da vodi masovnom gašenju srpskog javnog servisa van Srbije“, navodi se u saopštenju United grupe.

Oni dodaju da je praksa nacionalnih emitera iz Evrope da ih zastupa EBU, European Broadcasting Union. EBU, navode, obezbeđuje najširu distribuciju ovih kanala, jer ima ugovore sa svim operatorima. UG ističe da sarađuje sa EBU po pitanju distribucije kanala drugih nacionalnih emitera, dok je RTS ove godine izašao van unije kako bi sam distribuirao i naplaćivao. Nije jasno zasto je RTS istupio iz EBU koja mu je pružala najširu moguću distribuciju i sigurnu naplatu prihoda i, prema njihovim saznanjima, želi da ustupi pravo distribucije ekskluzivno privatnoj firmi.

„Netačan je navod RTS-a je da je United Grupa u Sloveniji neovlašćeno reemitovala program RTS-a, jer postoji dokument kojim je regulisano reemitovanje RTS kanala u Sloveniji. Mi hocemo da plaćamo za kanale RTS-a i mislimo da RTS treba da naplaćuje za emitovanje svojih kanala van Srbije, ali prema praksi i cenama drugih evropskih javnih servisa i uz mogućnost gledanja programa putem svih platformi bez dodatne nadoknade. Međutim, RTS zahteva i nadoknade za emitovanje svojih kanala kroz EON i korišćenje funkcionalnosti vraćanja programa unazad (TV unazad), što je u suprotnosti sa svetskom praksom. Činjenica je da nijednom kanalu ne plaćamo dodatno. Pomenuti načini gledanja televizije su deo standardnih ugovora sa svim kanalima. Televizija je evoluirala, a nov način gledanja podrazumeva internet, gledanje na više uređaja, kao i u vremenu nakon emitovanja“, ističe se dalje u saopštenju.

Kako kažu, čk je i sam RTS omogućio gledanje svog sadržaja na različitim uređajima, putem interneta kroz “RTS Planeta”, što  United grupa podržava.

„Drago nam je da će biti besplatno, s obzirom da su nam na sastancima za RTS Planetu rekli da će nakon promotivnog perioda da naplaćuju oko pet evra mesečno i da na našim platformama ekvivalentan paket treba da bude isto toliko. Mislimo da RTS ima kvalitetan program, ali isto tako smatramo da ne moze da naplaćuje basnoslovne cene. Ponuđena cena sigurno će da dovede do situacije gde će većina operatora van Srbije da ukine RTS iz svoje ponude ili da ga prebaci u pakete dostupne manjem broju pretplatnika. Sve je to nažalost suprotno osnovnoj misiji javnog servisa da siri nacionalnu kulturu, tradiciju i interese kroz što širi auditorijum“, ocenjuje United grupa.

RTS: Junajted grupu zanima profit

Junajted grupa danima vodi kampanju protiv Radio-televizije Srbije, saopštio je generalni direktor RTS Dragan Bujošević ocenjujući da to nije zato što strahuje da gledaoci van Srbije mogu da ostanu bez programa RTS, već da će izgubiti veliki profit zato što će neko drugi umesto nje u inostranstvu distribuirati programe RTS.

Svako, bilo gde u svetu, može besplatno da gleda RTS Svet, program namenjen distribuciji u inostranstvu, preko satelita ili nove platforme RTS Planeta, na kojoj može bez ikakve nadoknade da gleda i još 10 televizijskih i sluša četiri radijska kanala, kao i da koristi bogate videoteku i audioteku, naveo je Bujošević.

Bujošević objašnjava da su ugovori između RTS i Junajted grupe o emitovanjima programa RTS u inostranstvu istekli 31. decembra, da je RTS u aprilu prošle godine ponudio novi dogovor Junajted grupi, i da pošto nije dobio odgovor, novu ponudu je dao krajem godine.

Pregovore je, dodaje, odugovlačila Junajted grupa verujući da RTS nema kome drugom osim njoj da ponudi distribuciju svojih programa u inostranstvu.

Istovremeno RTS je prećeno da ne bi bilo dobro da Srbi u dijaspori ostanu bez programa RTS i ta pretnja je, ističe se, brzo i ostvarena u Hrvatskoj, kada je navodno novi vlasnik Junajtedove platforme u Hrvatskoj raskinuo ugovor sa RTS.

Zato što se kasnilo sa dogovorom, važnost ugovora između Junajted grupe i RTS je produžena do 1. marta ove godine.

U saopštenju se dalje navodi da „pored poziva naše televizije da se nastave ozbiljni razgovori, predstavnici Junajted grupe došli su u RTS tek 28. februara, očigledno verujući da imaju monopolski položaj u distrubuciji programa u inostranstvu i da će tako naterati RTS na potpisivanje po njega nepovoljnog ugovora“.

Kada je RTS saopštio predstavnicima Junajted grupe da postoje i drugi distributeri koji pod mnogo povoljnijim uslovima žele da reemituju naše programe u inostranstvu oni su odgovorili: „Mi od njih nećemo kupovati vaš program, proći će kao Arena sport, od koje takođe nismo kupili nijedan program“, naveo je Bujošević.

Ta pretnja i ucena je, prema rečima generalnog direktora RTS, dovoljan dokaz da Junajted grupu zanima njen profit i da je na zanima da li će Srbi u dijaspori moći da gledaju programe RTS.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.