Foto: Logo

Viši sud je delimično usvojio predlog Komore javnih izvršitelja za privremenu meru „Informeru“, za „serijal tekstova“ koji su objavljivani od sredine novembra i u decembru prošle godine, zbog povrede pretpostavke nevinosti, dostojanstva ličnosti i zabrane govora mržnje, saopštio je UNS.

Kako navode, u privremenoj meri Višeg suda navodi se i da ukoliko Vučićević i Ignjatović u listu i na portalu ponovo objave ove tekstove, obavezuju se da za svako ponovno objavljivanja informacija, plate tužiocima iznos od 100.000 dinara, navodi se u privremenoj meri.

Od tridesetak tekstova za koje je Komora podnela tužbu, zabranjeno je da se u „Informeru“ objavljuju tri: „Javni izvršitelji gori od zelenaša“, „Ponovo divljaju. Izvršitelji otimaju kao mafija“ i „Izvršitelji gori od najgorih mafijaša i zelenaša“.

Sutkinja Stanislava Mitrović u obrazloženju privremene mere, u koju je UNS imao uvid, navodi da „sadržina objavljenih informacija po nalaženju suda podstiče mržnju, što je nedopustivo i predstavlja veliku opasnost za društvo, jer se na taj način uništava i urušava institucija javnih izvršitelja i građani gube poverenje u istu, što sve unazađuje pravosudni sistem“.

U presudi se dodaje i da „sud smatra da iako Ustavom i Zakonom zagarantovani, sloboda informisanja i izražavanja ne mogu povređivati zabranu govora mržnje koja nije ništa manje značajna od navedenih sloboda“.

Sud u obrazloženju navodi da su „javni izvršitelji ovlašćeni nosioci funkcija po Zakonu i kao takvi vrše javna ovlašćenja“ , kao i da po Zakonu o javnom informisanju i medijima imaju „suženiju zaštitu ličnih prava u medijima“.

Ipak, kako se navodi u rešenju, „naslovi ne sadrže i ne predstavljaju opravdani interes javnosti za objavljivanje inkriminisanih reči tj. neprimeren izbor upotrebljenih izraza i reči“. U obrazloženju se, između ostalog, navodi da je sud uzeo u obzir da je „Evropski sud za ljudska prava prihvatio žestoku i oštru kritiku kao i slikovite izraze koji imaju tu prednost što skreću pažnju na pitanja koja su predmet rasprave“.

Inače, Komora javnih izvršitelja podnela je tužbu protiv „Informera“ u ime javnih izvršitelja i zamenika javnih izvršitelja: Mirjane Dimitrijević, Aleksandre Trešnjev i Miljana Trajkovića.

Kako se navodi u rešenju, Mirjana Dimitrijević tražila je da se objavi ispravka informacija u više navrata, a koja je „delimično preneta, dopunjena netačnim informacijama i znatno skraćena ispravka“, a neke nisu ni objavljivane, zbog čega je Dimitrijević prestala da upućuje ispravke.

Kako je UNS-u rečeno u Komori javnih izvršitelja u Beogradu, „ovo rešenje još nije pravnosnažno, jer su protiv istog prigovore uložili i tužilac i tuženi“.

Povezani tekstovi