UNS osudio nasilje nad novinarima i medijskim radnicima tokom demonstracija 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je danas nasilje nad novinarima i medijskim radnicima tokom demonstracija u Beogradu i drugim gradovima i pozvalo nadležne organe da što pre pronađu sve odgovorne za ove napade.

„Udruženje poziva policiju i gradane da stanu u zaštitu novinara i omoguće im nesmetan rad“, navodi se u saopštenju UNS. Novinar Bete Žikica Stevanović u sredu uveče je zadobio povrede i posekotine po celom telu u Tašmajdanskom parku u Beogradu, kada ga su ga pripadnici policije presreli, a zatim u dva navrata udarali, iako im je jasno naglasio da je novinar i pokazao novinarsku legitimaciju, podseća UNS.

„Kako su me udarali počeo sam refleksno da padam, zbog udaraca, ali i da bih im pokazao da ne pružam otpor. Iako sam se spustio na zemlju, nastavili su da me tuku. Koliko njih, tačno ne znam. Sudeći po tragova pendreka od listova nogu do leđa i glave možda dvojica, možda trojica“, rekao je Stevanović za UNS.

On je dodao da je posle nekoliko trenutaka, dok je bio na zemlji, došao još jedan policajac koji ga je takođe udarao. „Mislio sam da će mi taj žandarm reći da ostanem tu, ali on je počeo da me bije. Vikao sam da sam novinar, a on me je na to opsovao. Udario me je još par puta, dok sam ležao u krvi“, rekao je Stevanović.

Osim novinara Beta, napadnuti su novinarke i novinari portala nova.rs. Taj portal je izvestio da je policija fizički napala Marka Radonjića, a da mu je kasnije pretila privođenjem, iako je rekao da je novinar.

Novinarke Nova.rs Milica Božinović i Nataša Latković napala je policija tokom izveštavanja. Milicu Božinović je policija udarila pendrekom po prstima i izbila joj telefone iz ruke, a Nataši Latković je bacila novinarsku legitimaciju. Obe novinarke su rekle pripadnicima policije da su na novinarskom zadatku, javio je taj portal.

Ekipi Radiotelevizije Srbije je u Novom Sadu polomljena je kamera, a snimatelju Lazaru Vukadinoviću je povređena ruka. U Nišu je snimatelj RTS Ivan Stambolić pogođen u glavu flašom ili limenkom, a kamera je polivena.

Udruženje je podržalo solidarnost novinara Južnih vesti, koji su po izveštaju RTS, odbranile ekipu njihovog dopisništva od daljih napada.

Udruženje smatra i da je nedopustiv napad na zgradu Radiotelevizije Vojvodine na koju su, tokom protesta u Novom Sadu, demonstranti bacali limenke, flaše i topovske udare, a razbijeno je i staklo na ulazu zgrade javnog servisa.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.