UNS: Savet REM-a odložio izbor članova Upravnih odbora javnih servisa 1Foto: FoNet/ RTS

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) danas nije izabrao nove članove Upravnih odbora Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV), jer nije postojao kvorum za odlučivanje, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).

Savet REM-a danas je trebalo da izabere po šest novih članova UO RTS-a i RTV-a, koji će u narednih pet godina upravljati javnim medijskim servisima, ali dva člana Saveta Regulatora iz zdravstvenih razloga nisu mogli da dođu na zakazanu sednicu, te nije postojao kvorum za odlučivanje.

Član Saveta REM-a Slobodan Cvejić je u decembru prošle godine podneo ostavku, a Zoran Simjanović je prošle nedelje preminuo, te je na današnjoj sednici bilo pet članova Saveta. Članove Upravnog odbora, prema Zakonu o javnim medijskim servisima, imenuje i razrešava Savet Regulatora dvotrećinskom većinom ukupnog broja članova.

UNS saznaje i da je odlučeno da sledeća sednica Saveta REM-a bude zakazana u najkraćem roku, pošto Upravni odbori javnih servisa ostaju sa malim brojem članova. Članovi UO RTS-a i RTV-a izabrani su, naime, na sednici Saveta REM-a 16. januara 2016. godine, a 18. aprila iste godine stupili su na dužnost.

Za članove oba Upravna odbora predloženo je 62 kandidata, a na članovima Saveta REM-a je da izaberu njih 12. Regulatorno telo je u septembru prošle godine raspisalo konkurs, a u novembru objavilo konačan spisak predloženih kandidata sa njihovim biografijama. Među njima se izdvajaju članovi Upravnih odbora kojima mandat u aprilu ističe, a koji su ponovo kandidovani.

Na predlog UNS-a za člana UO RTS-a kandidat je ugledni novinar, književnik i prevodilac Muharem Bazdulj. Kao novinar istraživač, Bazdulj je uspeo da u Bavarskoj državnoj biblioteci u Minhenu pronađe fotografiju snimljenu na 52. rođendan Adolfa Hitlera na kojoj je firer kojem uručuju rođendanski poklon – ploču na kojoj je ćirilicom ispisano „Na ovom istorijskom mjestu Gavrilo Princip navijesti slobodu na Vidovdan 15. (28.) juna 1914“. Izuzetan novinarski istraživački uspeh je i Bazduljevo otkriće plagijata književnih prevoda koji su se poslednjih godina pojavili u srpskom izdavaštvu, piše u predlogu UNS-a.

Predlog UNS-a za člana UO RTV-a je Valentin Mik, dugogodišnji novinar, kao i urednik u višejezičnim i manjinskim medijima. Izuzetan je poznavalac medijske scene manjinskih zajednica u Vojvodini i drugim delovima Srbije. Osim što je od svoje 19. godine novinar, ali i urednik u višejezičnim i manjinskim medijima Mik je i istraživač i hroničar prilika u ovim glasilima.

Savet REM, inače, za članove Upravnih odbora javnih medijski servisa treba da imenuje iz reda uglednih stručnjaka iz oblasti koje su od značaja za obavljanje poslova ustanova javnih medijskih servisa (stručnjaci iz oblasti medija, kulture, menadžmenta, prava i finansije).

Utvrđena lista kandidata za programski savet RTS

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje danas je jednoglasno utvrdio listu na kojoj se nalazi 41 kandidat koji ispunjava uslove javnog konkursa za izbor članova Programskog saveta Radio-televizije Srbije (RTS).
Predsednica Odbora, poslanica Srpske napredne stranke (SNS) Sandra Božić, podsetila je da je konkurs raspisan 17. februara, a da su potencijalni kandidati imali dok da do 31. marta dostave neophodnu dokumentaciju.

„Do tog roka prijavio se 41 kandidat, a služba Odbora utvrdila je da su svi dostavili odgovarajuću dokumentaciju i da ispunjavaju uslove propisane konkursom“, konstatovala je Božić.

Na listi su Jovan Bukovala, Predrag Kuzmanović, Kristina Brajović Car, Radomir Čubranović, Žarko Rakić, Slavica Subotić Braun, Srđan Arsenijević, Marko Radoš, Dragan Nikodijević, Simona Žikić, Snežana Simin i Maja Radonić.

Kandidati za članove Programskog saveta RTS su i Nataša Tasić Knežević, Ivana Milovanović, Biljana Rašević, Nenad Lajben Šperger, Predrag Azdejković, Ivana Popović i Gordana Raković Rudović.

Tu su i Vladimir Palikuća, Radenko Ranković, Bojan Cvejić, Dimitrije Vojnov, Slađana Ostojić, Marija Nikšić, Jakša Šćekić, Slobodan Blagojević, Saša Vidačak, Jelena Sadler i Nina Bulatović.

Među 41 kandidatom su i Oliver Njego, Milenija Perišić, Branislava Majdarević, Miroljub Ranđelović Rasinski, Ivan M. Petrović, Smiljana Stokić, Ljiljana Dabić, Jelena Vlku, Vesna Bjelić, Marica Bursać i Zoran Ostojić.

Božić je istakla da će nakon razgovora sa kandidatima biti utvrđena konačna lista od 30 imena, koja će biti prosleđena članovima Upravnog odbora RTS, a oni će potom izabrati 15 novih članova Programskog saveta.

Članovi Programskog saveta biraju se na četiri godine i ne mogu biti ponovo izabrani na tu funkciju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.