Foto: Logo UNS

Zbog takve raspodele novca, ali i činjenice da je predsednik Opštine najpre potpisao odluku, a koju je kasnije poništio, da finansira i projekat medija koji nije registrovan, jedan od učesnika konkursa tužio je Opštinsku upravu, navodi UNS.

Za sufinansiranje medijskih projekata u Aranđelovcu najviše novca, odnosno 4,9 miliona dinara, za dva projekta dobila je Radiotelevizija Šumadija, iako je račun ove medijske kuće u blokadi od 2016. godine.

Opština će sufinansirati i projekte dve produkcije koji će biti realizovani u saradnji sa RTV Šumadijom, a koje su na ovom konkursu dobile ukupno 100.000 dinara.

Dug RTV Šumadije je 957.957,25 dinara, a ova medijska kuća u prinudnoj naplati je od avgusta 2016. godine, stoji na sajtu Narodne banke Srbije (NBS).

U Rešenju o raspodeli novca u Aranđelovcu, koje je kasnije poništeno, navodi se i da je 650.000 dinara dobio projekat portala „lepasumadija.rs“ kojeg nema u Registru medija.

Na konkursu novac je dobio i list Kurir, jedan od vodećih štampanih medija po kršenju novinarskog kodeksa, ističe UNS.

Predsednik Opštine Aranđelovac Bojan Radović rekao je Udruženju da je prvim Rešenjem o raspodeli 650.000 dinara bilo dodeljeno projektu koji je trebalo da realizuje medij koji nije registrovan u APR, „ali da je to tehnička greška“.

Doneo sam novo rešenje, tako da novac neće dobiti, rekao je Radović za UNS.