UNS-u preko noći uvećan porez na imovinu za 150 odsto 1Foto: Logo

UNS je pred Novu godinu najpre telefonom, a zatim i u dopisu, obavešten od Poreske uprave gradskih opština Vračar i Stari Grad da mu se porez na imovinu enormno povećava.

Tako je UNS dužan da na već plaćenih 1,8 miliona doplati još 2,7 miliona dinara poreza na imovinu za 2019. godinu. Ovo vrtoglavo povećanje važiće i za 2020. godinu i po njemu je UNS dužan da plati još 4,5 miliona dinara.

– Tumačenje Ministarstva finansija na koje se poziva Poreska uprava očigledno je nezakonito i duboko diskriminatorno jer se odnosi samo na mala pravna lica sa investicionim nekretninama, u koje spada UNS, a da su velika preduzeća oslobođena takvog nameta. U prilog tvrdnji da Ministarstvo finansija i Poreska uprava ovakvim postupkom ruše pravnu sigurnost u Srbiji govori i to da će za mala pravna lica proizvoljno uvećanje nameta važiti za 2019. i 2020. godinu, a onda će se sve vratiti u pređašnje stanje kao da se ništa nije dogodilo. Sve to, a da se zakonske odredbe koje regulišu ovu oblast nisu menjale od 2013. godine, objasnili su iz UNS-a.

Kao neko ko redovno i u celosti izmiruje sve obaveze prema državi UNS ovakav potez Poreske uprave smatra neprijateljskim prema malim pravnim licima i teškim pritiskom na svoju nezavisnost.

Udruženje navodi da ukoliko bi opstalo ovakvo tumačenje Ministarstva finansija i na njemu zasnovani postupci Poreske uprave, to bi bilo skandalozno kršenje ravnopravnosti privrednih subjekata i ponašanje upravo suprotno proklamovanoj politici Vlade o podsticanju i razvoju malih preduzeća i stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta u Srbiji.

UNS poziva Vladu Srbije i Ministarstvo finansija da hitno povuku ovo diskriminatorno i antievropsko tumačenje zakona.

UNS poziva i sve koji su postali meta antievropskog i neustavnog akta Ministarstva finansija i Poreske uprave na zajedničku borbu za njegovo ukidanje. 

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.