Vege zajednica: Veganstvo nije trend, ali zahteva promene na tržištu (VIDEO) 1Foto: Danas/Vi pitate

Da definitivno stoji činjenica da veganska revolucija zahteva promenu na tržištu, izjavila je jedna od osnivača i aktivistkinja Vege zajednice Jelena Disić odgovarajući na pitanja čitalaca Danasa na Instagramu.

Podsećajući da je veganstvo „filozofija koja isključuje eksploatisanje i ubijanje životinja u meri u kojoj je moguće i izvodljivo“, aktivista Vege zajednice Nikola Bulatović ukazao je na značaj implementacije ovakvog načina života i tom prilikom pokušao da odgovori na jedno od pitanja građana o skepticima koji smatraju da je veganska ishrana način da se na tržište „proguraju“ malo egzotičniji proizvodi.

„Veganaski način isključuje garderobu koja je pravljena od životinja, proizvode koji su testirani na životinjama, zoološke vrtove, cirkuse sa životinjama i akvarijume, između ostalog. Veganska ishrana samo znači da se ništa ne jede od životinja i nema nikakve veze sa time da li je nešto egzotično ili nije“, istakao je Bulatović.

Među pitanjima građana našlo se i pitanje o tome koje je korake neophodno preduzeti „kako bi se pokrenula promena svesti kod celokupnog stanovništva Srbije u pravcu ciljeva kojima veganstvo teži“, a aktivistkinja Vege zajednice Tamara Jevtović istakla je da je upravo reč „koraci“ ključna.

„Treba da krenemo od sebe, promenimo sebe i svoju okolinu, da budemo otvorenog uma i otvorenog srca, da se ne plašimo promene i nepoznatog. Ne možemo da kažemo da volimo životinje, ako imamo odrezak u tanjiru. Što se tiče kompanija, smatramo da ih treba edukovati, podržavati veganske kompanije, ali i pomagati onima drugima da pređu na odgovornije poslovanje i da poštuju životinje i da ih ne iskorišćavaju u svojim proizvodima. Što više veganskih događaja, edukacije, deljenja informacija – smatramo da ćemo doći do ciljeva kojima težimo“, rekla je Jevtović.

O tome kako gleda na komentare da je veganstvo postalo „stvar trenda“, Jelena Disić je istakla da takvi komentari nastaju iz samog nepoznavanja definicije veganstva, ali i mešanja istog sa biljnom ishranom.

„Kada govorimo o trendu, uglavnom mislimo na neke stvari koje su društveno prihvatljive, svuda zastupljene, ali takođe i prolazne stvari. Definitivno stoji činjenica da ova revolucija zahteva promenu na tržištu, mestu gde se sreću potražnja i ponuda. Ali, ni tada ne možemo tvrditi da je veganstvo trend. Bilo bi divno da postoje trendovi koji zahtevaju odgovorno ponašanje prema planeti i svim njenim stanovnicima“, istakla je Jelena Disić.

O njihovim ranijim akcijama, kao i odgovorima na druga pitanja, saznajte na zvaničnom Instagram nalogu lista Danas – @danas.rs.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dnevni list Danas (@danas.rs)

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

18 reagovanja na “Vege zajednica: Veganstvo nije trend, ali zahteva promene na tržištu (VIDEO)”

 1. Hoćeš da budeš vegan? Pa budi vegan, samo nemoj daviti druge o tome kako si ti sad vegan, to smara.

  • A ko te davi? I zasto imas potrebu da lepis negativne komentare? Nesrecan si u zivotu?

   • Zato sto lici na religiju a ne na jelovnik. Jedite sta god hocete, koga je briga za to? Ako hocemo da budemo realni, na osnovu ljudske vilice se vidi sta treba da jedemo. Ocigledno smo svastojedi, i to tako treba da bude. Prica o sirotoj zivotinji, i religijski zanos vegana je pomalo otuzan. Verovatno to smeta svakom slucjnom citaocu ovih tekstova. Da li vegan sme da ubije komaca, kada mu nocu zuji oko glave? I sta je sa oosecanjima biljaka? Zar glavica luka ne pati kad je iscupate iz zemlje i divljacki rastrgne? I to jos mladi luk? Koji je tek zapoceo zivot?

  • Nećeš da budeš vegan? Ok. Zaobiđi ovakve vesti.
   Zaista ne mogu da razumem ovoliku količinu negodovanja kad god je reč veganstvu.
   Zašto ljudi koji jedu životinje ismevaju ljude koji to ne žele? Zašto je loše to što ne želim da bilo koja životinja bude povređena ili ubijena?

   • S’d imamo i vegansku zajednicu da se bori za svoja prava, kao i lgtb zajednica! Predlazem organizaciju veganske parade sa svezim vocem & povrcem! Recimo „parada zdravlja“! Koliko divnih, novih religija! Mogli bi imati i svoja bogosluzenja? (samo predlazem) Vreme je za nove religije, u skladu sa vremenom! Moderne! Ove stare su dosadne! Komunizam se nije proslavio, ali ove nove komune (zajednice) obecavaju!

   • Da li ste ikad ubili komarca? Ili leti pustite roj komaca da se gosti sa Vama? Sta radite kad Vam se muva uvlaci u nos? Da li zamahete rukom da je ubijete ili oterate?

   • Ali ovakve vesti ne smeju da se zaobiđu jer se jasno kaže da žele da promene svest svih građana, dakle žele da utiču na sve. A ako već vegani ne žele da koriste ništa testirano na životinjama, onda ne bi smeli da koriste nijedan lek pa me zanima kako se leče. Takođe, vidim da ih niko nije pitao da li znaju da sve domaće životinje koje služe za ljudsku ishranu ne bi postojale kao takve da nisu pripitomljene da bi poslužile za ishranu i nabavku sirovina za čoveka. Kako mogu da vole životinje ako bi zbog njihove akcije nestalo svih domaćih životinja?

 2. Da li clanovi Vege zajednice znaju da je pokrenuta veganska inicijativa i peticija za uvodjenje vegnskog jelovnika u javne institucije Srbije?

 3. Нешто најбоље што се може урадити за свијет около је управо постати веган. Веге заједница је покретач позитивних ствари у Србији.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.