Veljanovski: Vučić preko pseudo događaja uzurpira vreme u nacionalnom dnevniku 1Foto: Stanislav Milojković

Veljanovski je na javnoj raspravi o programskim sadržajima RTS-a koja je održana u zgradi RTS-a kao primer zloupotrebe tog Javnog servisa naveo i „uključenja predsednika republike Aleksandra Vučića u drugi Dnevnik, kao najgledaniju informativnu emisiju, u trajanju od po 10, 15 minuta, „iz Vašingtona, Moskve, Pekinga“ iako bi u toj emisiji zastupljenost svih vesti trebalo da bude ne duža od dva, tri minuta“.

On je naveo da je primer za zloupotrebu drugog Dnevnika i predaja vojnih helikoptera na Batajnici 7. decembra, koji je nazvao „pseudo događajem“, zato što je najveći broj izjava predsednika Vučića bio o drugim temama – o Jovanjici, Krušiku, Zoranu Babiću, Račku, a ne o tom događaju.

Veljanovski je rekao da je Vučić na takav način uzurpirao vreme u udarnom dnevniku RTS-a, kao i da je trebalo da se o tim temama napravi posebna emisija, a ne da se koristi udarni dnevnik.

„To nije profesionalno i tako se ne radi. Može da se napravi intervju kao posebna emisija, ne može sam Vučić da bude u Dnevniku deset minuta sa jednom izjavom, pa još deset minuta sa drugom, pa pet minuta sa trećom izjavom sa istog događaja. Ne bi trebalo ni da je on sam gost u „Upitniku“ jer je ta emisija formata da ima više sagovornika“, rekao je Veljanovski.

Veljanovski je rekao da ako javni servis zanemari obavezu da omogući politički pluralizam i razmenu stavova, umesto da doprinese smanjenju napetosti koja postoji u društvu on će je povećavati, i dolaziće u situaciju da ljudi koje hoće da izraze svoje mišljenje pokušavaju nasilno da udju u RTS, za šta je rekao da ne podržava.

On je naveo i da bi trebalo da postoji bolja komunikacija Javnog servisa sa gradjanima, navodeći kao primer BBC koji sa svojim auditorijumom godišnje ima između 15 i 20 miliona kontakata, od kojih je najveći broj ostvaren interenetom, telefonom ili poštom, kao i da je nedostatak srpskog Javnog servisa i to što Programski savet, koji treba da daje savete o tome kako program treba da izgleda, bira Upravni odbor te medijske kuće.

Predsednik Programskog saveta RTS-a Milivoje Pavlović je rekao da će izveštaj sa javne rasprave biti prosleđen rukovodstvu RTS-a.

Pavlović je rekao da je „Javni medijski servis po definiciji dužan da stvara program najvišeg kvaliteta i da ga učini dostupnim svim gradjanima, pri čemu program ne bi smeo da bude političko, nacionalno ili kulturno jednostran“, kao i da je preovlađujuće mišljenje da su programi RTS-a visokog kvaliteta, ali da ima problema što se tiče informativnog programa sa kojima nisu svi zadovoljni.

„Program treba da bude otvoren i za vlast i za opoziciju, za gradjane koji su u različitim strankama i za one koji su politički apstinenti, zato što su svi oni pretplatnici RTS-. To su zadaci koji su nam jasni ali ih nije lako ostvariti naročito u uslovima kao što su naši“, rekao je Pavlović.

On je naveo da je RTS najgledanija televizija sa nacionalnom frekvencijom i da njegove programe u proseku dnevno gleda više od tri miliona ljudi.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.