Aktivista Unije Roma Srbije Novica Selimanović pretučen je 4. januara uveče dok je lepio stranački plakat pored prodavnice u centru sela Priboj kod Leskovca. Selimanovića su tukli Ljubiša Jorgačević, njegov sin Goran i Zoran Jovanović, svi žitelji Priboja.
– Ljubiša Jorgačević mi je i ranije pretio, vređao zbog toga što primam socijalnu pomoć, a kada me je napao psovao mi je „majku cigansku“ i vikao: „Vi ste, bre, manjina, vi Cigani ‘oćete državu, izjurićemo vas odavde“. Bio sam krvav, u nesvesti, spasili su me Miloš Marinković i prodavac Predrag Stojanović koji su me polili vodom i ukazali mi prvu pomoć. Dok sam išao prema kući ponovo me je motkom napao Ljubiša Jorgačević. U Priboju žive samo dve romske porodice i uplašen sam – rekao je za Danas Novica Selimanović.

Opasno minimiziranje

– Mislim da se u Srbiji, posebno na jugu, minimiziraju nasrtaji na Rome. Oni počinju verbalnim sukobima, psovanjem, prepoznatljivim stereotipnim uvredama, a često završavaju fizičkim nasiljem. U Leskovcu je bilo i policijske torture prema Romima, s jasnim rasističkim predznakom, ali niko od počinilaca nije odgovarao. Nama ostaje samo da zastupamo žrtve i obaveštavamo javnost – izjavio je za naš list Dobrosav Nešić, predsednik leskovačkog Odbora za ljudska prava.

Kako je leskovačkom Odboru za ljudska prava rekao Selimanović, Ljubiša Jorgačević je više puta govorio da se „Cigani kote“ i pretio da će da mu zapali kuću.
– Ja sam mu rekao da može sa mnom da se svađa, ali da mi ne pali kuću. Pozvao sam komandira policije Pečenjevca koji se zaprepastio kad me je video. Dan kasnije bio sam kod lekara i dobio lekarsko uverenje u kojem piše da mi je oko zatvoreno. Pio sam lekove za umirenje, a još osećam snažnu glavobolju – navodi Selimanović.
Leskovački Odbor za ljudska prava obavestio je o ovom slučaju više domaćih i stranih međunarodnih organizacija i Službu za ljudska i manjinska prava.