Foto: FoNet/Dragan Antonić

Jedan od najozbiljnijih optužbi protiv Rovčanina je krivična prijava za seksualno uznemiravanje tadašnje članice Nadzornog odbora SMATSA, A. D. Ž. U ovom postupku se kao jedan od svedoka pojavljivao bivši ministar vera i dijaspore Srđan Srećković, koji je u to vreme bio zaposlen u SMATSA, a što je bio uvod za dalje sporove Rovčanina i Srećkovića.

Optužnica koju je Prvo osnovno tužilaštvo protiv Rovčanina podnelo prošle nedelje je zbog, kako se sumnja, sprečavanja i ometanja dokazivanja, odnosno pretnji i ugrožavanja bezbednosti upravo Srđana Srećkovića. Tužilaštvo je krajem decembra podiglo optužnicu jer sumnja da je Rovčanin od decembra 2015. do septembra 2016. godine, koristeći funkciju direktora Kontrole letenja, obavio više nezakonitih radnji prema Srećkoviću i pretio mu, ugrožavajući mu bezbednost i materijalnu egzistenciju, sa ciljem da ga zastraši i utiče na njegovo svedočenje u slučaju koji se u to vreme protiv Rovčanina vodio za nedozvoljene polne radnje.

Rovčanin je Srećkoviću smanjio platu u Kontroli letenja za 30 odsto i rasporedio ga na niže radno mesto, a posle Srećkovićevog svedočenja u po krivičnoj prijavi članice NO SMATSA, Rovčanin mu je uručio i upozorenje pred otkaz. U optužnici se navodi i da je Rovčanin je na sednici NO Kontrole letenja pretio „da lomi kičme svima koji mu stanu na put i smetaju“ kao i da je izjavio da je dobio nalog iz Vlade da najuri Srećkovića iz firme i da Srećković „neće biti svestan šta mu se dogodilo“. Rovčanin je 14. oktobra uručio otkaz Srećkoviću, a on je podneo krivičnu prijavu zbog zastrašivanja, ali i pokrenuo sudski spor zbog nezakonitog otkaza.

Ipak, ni Rovčanin nije ostao nem na sve optužbe koje su se protiv njega pojavljivale u javnosti a ni pred sudovima i tužilaštvom. On je najavljivao tužbe za lažno prijavljivanje protiv članice Nadzornog odbora A.D.Ž. I za lažno davanje iskaza protiv svedoka Srđana Srećkovića. Osim ovih upozorenja Rovčanin je i podneo tužbu protiv svog, sada već bivšeg preduzeća, nakon što je smenjen sa funkcije direktora a zatim i “poslat” u penziju sa mesta savetnika kada je ispunio sve uslove za penzionisanje. Rovčanin je kao direktor Kontrole letenja zarađivao 1.052.038 prema navodima medija, a direktorsku platu nastavio je da prima tokom godinu dana nakon što je smenjen zahvaljujući menadžerskom ugovoru koji je potpisao sam sa sobom dok je bio na čelu ovog javnog preduzeća.

Povezani tekstovi