Vlada Srbije bez napretka u slučaju ubistva braće Bitići 1Foto: Fonet/MOD

Slučaj braće Bitići jedan je o najviših prioriteta u bilateralnim odnosima Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, što je i bila tema razgovora prilikom prošlogodišnje posete predsednika Aleksandra Vučića Vašingtonu je nove informacije u vezi sa slučajem ubistva braće Bitići.

Upitani kako SAD vide procesuiranje ratnih zločina u Srbiji, iz američke ambasade ističu da je procesuiranje ratnih zločina „ispravna stvar“ i da će doprineti nacionalnom i regionalnom pomirenju.

„Tužilaštvo za ratne zločine ima više od 800 predmeta u predistražnoj fazi, a u 2016. podneto je samo sedam optužnica, i to na osnovu prebačenih predmeta iz BiH. Pozdravili bismo veći progres i više rezultata“, ukazuju iz Ambasade SAD.

Inače, iz američke ambasade podsećaju, a o čemu je Danas jedini pisao, da se ambasador Skot sastao sa tužiteljkom Snežanom Stanojković neposredno nakon njenog izbora na tu funkciju prošle godine. Njih dvoje su razgovarali upravo o slučaju ubistva braće Bitići, kako će se procesuirati ratni zločini u Srbiji nakon što se zatvori Kancelarija Haškog tribunala u Beogradu i kako da procesuiranje ratnih zločina bude efikasnije.

Podsetimo, britanski ambasador u Beogradu Denis Kif sastao se 23. januara sa tužiteljkom za ratne zločine Snežanom Stanojković. On je nakon razgovora sa Stanojković za Danas rekao da Velika Britanija pruža snažnu podršku procesu međuetničkog pomirenja i postizanja pravde za sve žrtve ratnih zločina počinjenih u regionu Zapadnog Balkana.

 

Ubistvo trojice američkih državljana

Slučaj braće Bitići je godinama prepreka u odnosima Srbije i SAD. Ili, Agron i Mehmet Bitići, američki državljani, uhapšeni su krajem juna 1999. zbog ilegalnog ulaska u tadašnju SR Jugoslaviju, u pokušaju da pomognu Srbima da napuste Kosovo, zbog čega ih je sud u Prokuplju osudio na 15 dana zatvora. Četiri dana pre isteka kazne izvedeni su iz zatvora, odvedeni u Petrovo Selo u istočnoj Srbiji, gde su 9. jula ubijeni. Njihova tela nađena su 2001. u jednoj od dve masovne grobnice u tom mestu. Od ubistva Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija prošlo je 18 godina, a Srbija i dalje izbegava da reši ovaj slučaj, štiteći, prema navodima njihovog brata Fatosa Bitićija i Fonda za humanitarno pravo, bivšeg policijskog generala Gorana Radosavljević Gurija, koji je sada visoki predstavnik vladajuće Srpske napredne stranke.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Vlada Srbije bez napretka u slučaju ubistva braće Bitići”

  1. Kako Vasa vlada stoji sa istragom povodom ubistva nekoliko hiljada civila u Srbiji 99te godine?

  2. Zbog cega se uporno i licemerno izbegava reci da su braca Bitici bili pripadnici albanske sovinisticke i teroristicke uck koja je na Kosovu ubijala, proterivala i pljackala? Bili su pripadnici tzv. „atlantske brigade“ i sahranjeni su uz ikonografiju „uck“. Nisu to bili nikakvi humanitarci nego naoruzani clanovi teroristicke organizacije za koje se ne zna da li su i licno ucestvovali u zlocinima. Prilikom hapsenja nisu „spasavali“ Srbe nego su prebacivali romsku porodicu sa Kosova: postavlja se pitanja od koga su to sklanjali tu romsku porodicu? Od svojih sunarodnika Albanaca? Treba naravno naci i kazniti pocinioce ovog zlocina ali isto tako treba jasno reci da su u pitanju teroristi i isto tako treba reci zasto USA ne vrsi slican pritisak da se nadju krivci za ubistva CIVILA Srba na Kosovu koja su se desila kada su Amerikanci preuzeli upravu nad Kosovom?

  3. Nekada ne mogu da verujem ocima sta citam…. pa da li ovaj Gospodin Skot uopste ima TRUNKU CASTi, SAVESTI i POSTENJA ???

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.