Foto: FoNet/ EU

Više od 300 novinara iz Srbije, Makedonije, BiH, Crne Gore, Albanije i Kosova, kao i predstavnika nevladinih organizacija, okupilo se u Skoplju na konferenciji „EU Western Balkans – Media Days“, a zaključci su da se stanje medija na Zapadnom Balkanu ne menja uprkos tome što sve zemlje teže članstvu EU.

Politički i ekonomski pritisci, javno diskreditovanje novinara od predstavnika vladajućih struktura, čak i sa najvišeg nivoa, potom teška ekonomska situacija i problemi i izazovi digitalne tranzicije, zajedničke su „boljke“ svih zemalja regiona. Ono što je, međutim, možda ključno jeste i nezadovoljstvo novinara u odnosu na ulogu koju Brisel ima ili nema u svemu tome.

Javno na konferenciji, ali i neformalno iz kulisa dešavanja, mogle su se čuti kritike na to da predstavnici EU političkim liderima Zapadnog Balkana isuviše gledaju kroz prste što se tiče oblasti medijskih sloboda, zarad nekih visokopolitičkih tema kao što su Kosovo, referendum u Makedoniji… Uprkos pomoći iz EU koja stiže medijima u formi grantova i projekata za sadržaj, zaključak je da bi EU trebalo da uradi nešto više da pomogne i zaštiti novinare.

I komesar Johanes Han saglasio se sa tim da uprkos brojnim pozitivnim pomacima u svim zemljama i dalje nije zadovoljan stanjem medijskih sloboda. Ipak, na brojne kritike učesnika konferencije, nije se moglo čuti ništa novo. Rekao je da je region trenutno u periodu tranzicije i da se ništa ne dešava preko noći.

– Ekonomska situacija je prilično teška u medijima. Tržište je veoma fragmentisano i ima neiskorišćenih potencijala. Što svaka zemlja bude više napredovala na putu ka članstvu ka EU u svim oblastima, više će internacionalnih kompanija želeti da dolazi, pa samim tim i oglašavaju svoje proizvode i usluge. To bi mogla da bude mogućnost za medije da osnaže nezavisnost i ne zavise u velikoj meri od lokalnih centara moći, istakao je Han.

On je ponovio, po ko zna koji put, i da nije dovoljno doneti medijske zakone, a ne primenjivati ih.

Iste probleme izneo je i predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir, koji je napomenuo pretnje i napade na novinare, netransparentno finansiranje i vlasništva medija, ali i da političari i predstavnici vlasti u regionu ne smeju da svojim izjavama stvaraju neprijateljsko okruženje za novinare.

Podsetimo, prošle godine novinari iz Srbije na istoj konferenciji u Tirani poslali su poruku predstavnicima EU, kada su ustali u crnim majicama na kojima je pisalo #EUDoMore (EU, učini više), ali od tada nije bilo značajnih promena. Komesar Han se čak osvrnuo u Skoplju, kako su ove godine predstavnici Srbije znatno tiši u odnosu na prošlu konferenciju.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.