Država da obezbedi tajno glasanje za slepe 1Foto: Medija centar

… Poverenik za zaštitu ravnopravnosti doneo je mišljenje da je Gradska izborna komisija na taj način stavila ovu osobu u nepovoljniji položaj u odnosu na druge birače a na osnovu invaliditeta.

Nevena Jovanović, koja je slepa, na poslednjim izborima za odbornike Skupštine grada Beograda nije želela da glasa uz pomoć pratioca, što je zasad jedina opcija koju slepi i slabovidi imaju na izborima, nego tajno, što je ustavno pravo svakog građanina i građanke. Kako je naš list izveštavao u vreme izbora 4. marta, Jovanović je u svom izbornom mestu zahtevala listu kandidata na Brajevom pismu, ali su joj članovi biračkog odbora rekli da takvu listu nemaju i da može da se osloni na svog pratioca. Nakon prepirke, kako stoji u njenoj pritužbi Povereniku, Neveni je istrgnut listić iz ruke i onemogućeno da glasa na bilo koji način, zbog čega smatra da je diskriminisana na osnovu invaliditeta.

U izjašnjenju Gradske izborne komisije navodi se, između ostalog, da u zapisniku sa biračkog mesta nije naveden nijedan događaj koji je poremetio izborni proces. GIK takođe navodi da je na sednici krajem februara razmatrana inicijativa Udruženja slepih i slabovidih za uvođenje šablona kako bi slepi mogli samostalno da glasaju, da je inicijativa prihvaćena, ali da se u tom trenutku takav način glasanja tehnički nije mogao sprovesti. Istakli su i da će Narodnoj skupštini uputiti inicijativu za izmenu izbornih zakona u ovom pogledu.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je u ovom slučaju utvrdio da je GIK prekršila Zakon o zabrani diskriminacije i uputio preporuku da preduzme sve što je neophodno kako bi se slepim i slabovidim omogućilo ravnopravno glasanje.

Nevena Jovanović je, kako je izjavila za naš list, načelno zadovoljna mišljenjem Poverenika.

– Iako na poslednjim izborima nisam mogla da glasam, zadovoljna sam ovakvom odlukom, jer se nadam da će se time povećati vidljivost problema i, što je najvažnije, omogućiti slepim i slabovidim osobama da ostvare svoje Ustavom zagarantovano pravo na tajno glasanje – kaže Jovanović.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.