Evropa zadovoljna srpskim Ustavom 1Foto: Ministarstvo pravde

Iz Venecijanske komisije su pohvalili to što je pooštren uslov za izbor „istaknutih pravnika“ time što je ukinuta mogućnost da se biraju većinom od tri petine narodnih poslanika. Na taj način, ostala je opcija po kojoj će ove članove pravosudnih saveta birati dve trećine poslanika, a ako oni ne budu mogli da se saglase, onda će to učiniti petočlana komisija.

Na liniji sa Venecijanskom komisijom je i to što će ubuduće morati da protekne 60 dana pre nego što se raspuste pravosudni saveti zbog toga što ne mogu da donesu odluku. Pre korekcije, radilo se o 30 dana.

Pohvale su usledile i zbog preciziranja pod kojim uslovima može da dođe do razrešenja sudija. Naime, prethodno rešenje je bilo isuviše „maglovito“ za ukus eksperata Saveta Evrope. Novo rešenje je, navodi se u memorandumu, u skladu sa datim mišljenjem.

Na dobar prijem u Veneciji naišlo je i to što je u najnovijoj verziji ustavnih amandmana izbačena odredba po kojoj bi se tužioci birali u Narodnoj skupštini.

To što „istaknuti pravnici“ neće morati da imaju položen pravosudni ispit i deset godina iskustva u radu sa pravosudnim savetima, takođe je pozdravljeno u Venecijanskoj komisiji. Ovo ublažavanje otvoriće mogućnost da i profesori prava postanu „istaknuti“.

Pozdravljen je i način na koji je regulisano pitanje Pravosudne akademije. To što je dodat još jedan član koji se tiče Akademije, zadovoljilo je Venecijansku komisiju, tvrdeći da je na taj način podvučena autonomija ove institucije.

Između ostalog, povoljan utisak napravilo je i detaljnije obrazloženje opcija pod kojima je moguće premestiti sudiju mimo njegove saglasnosti. Takođe, pohvaljeno je i to što je sudijama data mogućnost žalbe Vrhovnom sudu povodom premeštaja.

Podsetimo, u prošloj godini se formalno krenulo sa procesom izmene Ustava u delu koji se tiče pravosuđa, pošto je to bila jedna od obaveza koje predviđa pregovaračko Poglavlje 23. Ideja sa kojom se krenulo u izmene je da se pronađe način za smanjene uticaja koji politika ima na pravosuđu. U toku prethodne i početkom ove godine održana su dva kruga konsultacija, ali su predstavnici struke i civilnog sektora napustila oba, tvrdeći da ministarstvo samo simulira dijalog. U aprilu nacrt ustavnih amandmana je poslat na ocenu Venecijanskoj komisiji, a nedavno je objavljena revidirana verzija nacrta.

Boljević: Tražićemo pojašnjenje

Mišljenje Venecijanske komisije u kojem je istaknuto da su ispoštovane sve njihove preporuke, formalno je objavljeno u formi memoranduma sekretarijata VK. Kako je na samom dokumentu istaknuto, članovi komisije su sa njim upoznati na poslednjoj plenarnoj sednici koja je održana 19. i 20. oktobra. Prema rečima Dragane Boljević, predsednice Društva sudija Srbije, okolnosti pod kojima je došlo do objavljivanja ovakvog dokumenta su veoma neobične.

„Ovo ne predstavlja mišljenje Venecijanske komisije. Suprotno je statutu i poslovniku ove organizacije da se sekretarijat, koji je jedno tehničko, a ne ekspertsko telo, bavi ovom materijom. U najskorijem periodu, tražićemo od Venecijanske komisije razjašnjenje po ovom pitanju, a svakako da ćemo i obavestiti sve relevantne međunarodne subjekte“, navodi Dragana Boljević.

Ona je dodala da je u ovoj fazi rada na ustavnim izmenama, manje bitno u kolikoj meri predložena rešenja ispunjavaju minimum standarda koje je postavila Venecijanska komisija. Daleko značajnije je, naglašava predsednica Društva sudija, ustanoviti da li predložena rešenja umanjuju politizaciju pravosuđa i da li su u tom pogledu bolja ili lošija od postojećih odredbi.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.