Kako izgleda objektivno informisanje medija u Vršcu 1Foto: FoNet Aleksandar Levajkovic

U okviru projekta „Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva“, koji zajedno vode Grad Vršac i eVršac Group, objavljena je serija tekstova autora Aleksandra Čupića, glavnog urednika, u kojima se iznosi niz uvreda na račun poslanice Marinike Tepić i potpredsednice DS Dragane Rakić. Za njih se kaže da su „starlete“, „propale balerine“, „antisrpske političarke“ koje fašistički dele decu na „našu“ i „njihovu“, „politički šljam“, „istrošene žene“ koje „često menjaju stranku i partnere“. Osim uvreda i seksizama, ukazuje se na „notorne laži“ koje iznose ove političarke, ali se pritom takve tvrdnje ničim ne potkrepljuju.

– Nakon moje izjave upućene Savetu Evrope o pritiscima koje kao opoziciona političarka trpim od strane SNS, a koju je Danas objavio 10. novembra, protiv mene je pokrenuta organizovana medijska hajka – kaže potpredsednica DS i odbornica u skupštini Vršca Dragana Rakić, navodeći da mediji koje sufinansiraju južnobanatske opštine (eVršac, TV Lav, TV Banat…) objavljuju tekstove i video priloge koji krše sve etičke i profesionalne novinarske principe.

– Ovde je reč o personalizovanoj kampanji i SNS to radi jer nema argumentovan odgovor na pitanja koja kao potpredsednica DS i odbornica u skupštini Grada Vršca javno postavljam već nekoliko godina. Kada u skupštini postavite pitanje vezano za budžet, kao odgovor dobijete samo lično vređanje i optužbe da ste „lažov i najveći licemer grada Vršca“ – ističe Rakić. Ona smatra da se ovde ne radi o zastrašivanju nje i Marinike Tepić, već o ućutkivanju političarki i svakoga ko misli drugačije, te da je krajnji domet kampanje vređanje žena.

– Njihov cilj je da više nikada ne progovori nijedna žena, da politika bude ugodan razgovor istomišljenika, da javni prostor bude bez debate, bez prava da se misli drugačije. U jeku globalne kampanje „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja prema ženama“ mogu da kažem da jedino nasilje koje sam u životu doživela jeste političko nasilje od Srpske napredne stranke – kaže Dragana Rakić.

Kako izgleda objektivno informisanje medija u Vršcu 2
Dragana Rakić Foto: Dragana Rakic

Ovo nije prvi put da ovaj portal objavljuje omalovažavajuće i seksističke sadržaje. Jedan od takvih tekstova je „Zašto Dragana Rakić mrzi i vređa Vršac, Vrščane, Grožđebal“, gde isti autor za odbornicu skupštine u Vršcu daje komentar „Nisi ti Sremice, još uvek pravog srela“. Povodom ovog i još jednog sličnog teksta sredinom ove godine reagovala je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti, koja je dala mišljenje da je prekršen Zakon o zabrani diskriminacije, jer je „informativni portal evrsac.rs izneo ideje i stavove koji su uznemiravajući i ponižavajući i kojima se vređa dostojanstvo Dragane Rakić samo zbog toga što je žena“. Uprkos mišljenju poverenice, tekstovi ne samo što nisu uklonjeni sa sajta, nego se uvredljiva kampanja na ovom portalu protiv političarki opozicije poslednjih dana intenzivirala.

S druge strane, potpredsednicu DS čeka ročište po tužbi Branka Malovića, potpredsednika Izvršnog odbora SNS-a, zbog teksta objavljenog u Danasu, u kome „se zapitala šta jedan čovek koji nema nikakvu javnu funkciju, a pritom čak nije ni građanin Vršca, radi na zatvorenom sastanku u gradskoj kući sa premijerkom“. Kako kaže, spremna je i na gore pritiske na nju i porodicu kako se izbori budu bližili.

Smetnje na vezi i javni odgovor

Pokušali smo da dobijemo komentar od glavnog urednika portala eVršac Aleksandra Čupića, ali se veza prekinula odmah pošto smo se predstavili, a na poslati SMS nakon toga nije stigao odgovor. Međutim, pojavio se kasnije javni odgovor Čupića na ovom portalu pod naslovom „Manipulacijama nema mesta u medijima“ (http://evrsac.rs/index.php/vesti/item/17995-javni-odgovor-danasu-manipulacijama-nema-mesta-u-medijima), što može da se tumači kao opomena novinarima/kama šta ih čeka ako mu pošalju pitanje koje mu se ne sviđa. Molba Danasa da prokomentariše uvredljive sadržaje objavljene u okviru projekta koje finansira grad Vršac, i da odgovori na pitanje „šta je u tim tekstovima informativno i u interesu građana i na koji način time ispunjavate novinarske standarde i poštovanje ljudskih prava“, kako im nalažu ciljevi tog projekta, interpretira se u Čupićevom odgovoru kao „pokušaj zloupotreba i manipulacija činjenicama“. Autor tvrdi da tekstovi o „LAŽOVIMA i promoterkama politike koju je narod osudio nisu deo projekta koji sprovodimo zajedno sa lokalnom samoupravom“, iako ispod svakog teksta na ovom portalu piše „Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat ‘Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva'“. Kako bi Čupić nazvao onoga koji „previđa“ ovakve činjenice?

[caption id="attachment_521674" align="aligncenter" width="1000"]Kako izgleda objektivno informisanje medija u Vršcu 3 Foto: Screenshot Danas[/caption]

Komentarišući pitanje Danasa, kaže da je to „kao da pitate Pikasa da Vam objasni koju poruku je želeo da pošalje svojom slikom ‘Gernika'“. Kako bi Čupić tek nazvao onoga koji ne vidi razliku između apstraktnog pojma umetnosti i osnovnog postulata novinarstva – činjenicama potkrepiti svako slovo?

Šta je, dakle, informativno i na koji način se poštuju ljudska prava u tekstovima o političarkama u kojima se ne razaznaje gde su one bile i šta su govorile, već se samo kvalifikuju kao „istrošene žene“, „prevrtljivice“, „lažljivice“? Ima li objektivnosti u tekstu u kome nema nijedne izjave onih o kojima piše?

Autor dalje zamera Danasu što je dozvolio Dragani Rakić da u našim novinama „iznosi brutalne neistine o šamaranju Gradonačelnice Vršca“ (koji finansira portal eVršac), te da bi trebalo da nas bude sramota zbog takvih napada na „ženu, ćerku, suprugu i majku“ (što su emanacije ukorenjenog benevolentnog seksizma, koji se ogleda u blagonaklonom ophođenju prema suprugama i majkama, uz prikrivenu diskriminaciju žena koje to nisu).

Na kraju, ničim izazvan, pod P. S. Čupić poručuje: „Pozdravite mi Iliju Devića“. Šta je smisao te poruke, možemo samo da nagađamo, ali liči na uvijenu pretnju tipa „i ako radite po zakonu, možete da ostanete bez imovine“.

Opet smetnje na vezi

Komentar smo zatražili i od gradonačelnice Vršca Dragane Mitrović, ali je ona uspela da kaže samo da „ne zna koji su to tekstovi“, jer se nakon toga veza prekinula. Na pitanje poslato SMS-om – kako komentariše uvredljive tekstove na račun poslanica opozicije, budući da su objavljeni u okviru projekta koji finansira Grad sa više od četiri miliona dinara, gradonačelnica nije odgovorila. Isto pitanje je upućeno Nataši Čonić Maljković, članici gradskog veća za kulturu, najpre telefonom, a potom SMS-om, pošto nije mogla ništa da čuje verovatno zbog loše veze, ali ni od nje nije bilo odgovora.

Milioni za režimske portale

Prema rešenju o raspodeli sredstava po raspisanom konkursu za projekte u javnom informisanju, portal eVršac dobio je 4.300.000 dinara. Više para, 5.750.000, dobila je samo TV Banat, dok je za Radio Lav izdvojeno 2,8 miliona dinara. Ostalim medijskim kućama, od njih 15, pripalo je između 200.000 i 1,2 miliona dinara. U obrazloženju za dodeljena sredstva portalu eVršac navodi se da „predložene projektne aktivnosti doprinose razvoju medijskog pluralizma, razvoju ljudskih prava i istinitom, nepristrasnom, pravovremenom i potpunom informisanju građana“, te da posebnu vrednost projektu daju, izmedu ostalog, „visok nivo stručnih i profesionalnih referenci predlagača projekta“.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.