Foto: FoNet Vlada Srbije Slobodan Miljević

Napadi visokopozicioniranih političara i provladinih organizacija civilnog društva na strukovna udruženja, koja su kritikovala ustavne amandmane ne pogoduju svrsishodnoj raspravi o najvažnijem pravnom aktu države.

Ovo su neki od glavnih zaključaka Izveštaja o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24 koalicije nezavisnih organizacija „PrEUgovor“, u vezi sa konkretnim reformama u oblasti pravosuđa i poštovanja osnovnih prava.

Izveštaj podseća da je Vlada Srbije krajem novembra 2018. godine Narodnoj skupštini podnela predlog ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa. Do sada o tom predlogu nije raspravljano na sastancima Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, niti u plenumu Skupštine, navodi se u dokumentu koji je prosleđen i relevantnim međunarodnim organizacijama.

„Zapravo, Narodna skupština, koja je prema slovu samog Ustava ključni akter u oblasti ustavnih izmena, ostala je po strani tokom celokupnog postupka, koji je vodilo Ministarstvo pravde, što je u suprotnosti i sa Akcionim planom za Poglavlje 23. Međutim, prema nedavno objavljenom prvom nacrtu revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23, sve pripremne aktivnosti za usvajanje ustavnih amandmana, uključujući u to i izradu i raspravu, okončane su, te se očekuje da će Skupština samo potvrditi predlog Vlade“, kritikuje se u izveštaju.

Kao najveći propusti Skupštine u ovom segmentu navodi se to što nije rađeno na izmenama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, nema poboljšanja pravila oglašavanja javnog sektora i političkih subjekata, nije se povećao broj prijavljenih slučajeva korupcije po Zakonu o zaštiti uzbunjivača, još nije izmenjen Zakon o javnim nabavkama niti donet Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, a najviše problema ima u usvajanju i sprovođenju zakona i mera za borbu protiv korupcije.

Oni podsećaju da je dodatna otežavajuća okolnost za sprovođenje reformi i to što su visokopozicionirani političari i provladine organizacije civilnog društva napadali stručna pravosudna udruženja, koja su kritikovala predložene ustavne amandmane.

„Naknadni lični napadi (klevete) koje su sprovodili državni zvaničnici i provladine NVO, kao i tabloidi na istaknute pojedince iz pravosuđa, koji se protive Nacrtu amandmana, te izjave predsednika države, ministra unutrašnjih poslova, o navodnoj sudskoj opstrukciji delotvornije borbe protiv organizovanog kriminala, potvrđuju bojazan da je reforma osmišljena kako bi se dodatno umanjila nezavisnost pravosuđa, a ne da bi se uklonio politički uticaj, kako je zvanično navedeno u dokumentima javne politike“, stoji u analizi PrEUgovora.

Primedbe NVO „dobrodošle“, ali još bez odgovora

Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) u Skupštini Srbije razmatrala je krajem prošle nedelje nacrt revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23, kada su predstavnici organizacija civilnog društva još jednom ponovili brojne komentare i primedbe na ovaj nacrt. Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović, koji se na većini prethodnih sednica nije pojavljivao, poručio je da je „svaka primedba dobrodošla“ i najavio odgovore Ministarstva pravde kad dokumenti budu završeni. Backović je u diskusiji sugerisao kako „civilno društvo i te kako treba da utiče na tekst i aktivnosti iz Akcionog plana“ i da se od nevladinih organizacija „očekuje prozivka institucija koje ne ostvaruju ciljeve“.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Povezani tekstovi