Ministarstvo kulture krije biografije članova medijskih komisija 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Sastav komisija objavljen je na sajtu Ministarstva samo dan nakon što su to zahtevale Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, Lokal pres, ANEM, NDNV) i Asocijacija medija.

Ministarstvo je uz imena članova konkursnih komisija objavilo i uopštenu formulaciju da su ih predložila „novinarska udruženja i medijske asocijacije“, ali ne i nazive tih udruženja i asocijacija, što je bio zahtev Koalicije novinarskih i medijskih udruženja i Asocijacija medija. Ono nije objavilo ni spisak svih regularno predloženih kandidata za članove komisija, kao ni njihove biografije, što su ova koalicija i asocijacija takođe zahtevale.

– Ministarstvo kulture i informisanja, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, nema obavezu da objavi sve predloge kandidata za komisije i njihove biografije. Koalicija novinarskih i medijskih udruženja i Asocijacija medija mogu da ostvare uvid u predloge i biografije na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja – kazali su u ovom ministarstvu, odgovarajući na pitanje Danasa da li će ti podaci biti objavljeni.

Na pitanje našeg lista koji su bili kriterijumi za izbor članova tih komisija, u Ministarstvu su kazali da je odabir članova izvršen „na osnovu obrazovanja, radnog iskustva i stečenih znanja i veština“, bez preciziranja kako se ocenjuju ovi profesionalni kriterijumi. Ono je navelo i da se „vodi računa da nijedan član komisije ne bude u sukobu interesa“, uz pojašnjenje da član komisije na određenom konkursu ne može biti neko ko radi za medij ili je pripadnik medijskog udruženja koje je apliciralo na konkursu.

Koalicija i Asocijacija su prethodno saopštile da imaju saznanja da ovogodišnje konkursne komisije koje je formiralo Ministarstvo „većinskim delom nisu sastavljene od predstavnika reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja, već, naprotiv, od predstavnika nereprezentativnih udruženja i koalicija“. U sastavu ovih komisija UNS i NUNS imaju po dva člana, dok lokalno udruženje Društvo novinara Niša i PROUNS imaju ukupno sedam članova. Članica Koalicije Lokal pres ima dva, dok Asocijacija medija, ANEM i NDNV imaju po jednog člana. Pored imena čak 14 članova komisija stoji da su nezavisni medijski eksperti, navode one.

– Zahtevamo od Ministarstva kulture da ne obesmišljava proces projektnog sufinansiranja favorizovanjem nereprezentativnih udruženja, čiji su predstavnici dokazali svoju nestručnost i pristrasnost na mnogim lokalnim konkursima, kao na primer u Kikindi, Smederevu, Pančevu i mnogim drugim mestima, dodeljujući javna sredstva raznim fantomskim medijima koji nisu proizveli bilo kakav sadrža – navele su Koalicija i Asocijacija, uz ocenu da ta udruženja „ni postojeće zakonske odredbe ne poznaju dobro“ i da su njihovi predstavnici potpisali upravo povučeni nacrt Medijske strategije.

Na optužbe o „nereprezentativnosti“ reagovalo je Društvo novinara Niša (DNN), inače „pomenuto“ u saopštenju Koalicije i Asocijacije. DNN je navelo da ono nije lokalno, već „snažno, reprezentativno, regionalno udruženje novinara i medijskih profesionalaca“, koje je „uvažavano i od strane relevantnih međunarodnih institucija“. Ovo novinarsko udruženje je poručilo da novinarstvo postoji i van „kruga dvojke“, te da „pismeni i pošteni medijski poslenici rade i u ostalim krajevima naše zemlje“. Reagovanje DNN-a dostavljeno je nadležnim državnim organima i resornim predstavnicima Evropske komisije i OEBS-a.

– Apsolutno sam siguran da su predstavnici DNN do sada u svim komisijama u kojima su bili sve radili u skladu sa medijskim zakonima, u čijoj je izradi inače prioritetno učestvovala Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, te zbog poštovanja tih zakona ne bi trebalo da se „buni“. Ne znam primere koje Koalicija navodi, ali sam uveren da su njene ocene o nestručnosti i pristrasnosti članova komisije iz drugih udruženja – paušalne, tim pre što su i članovi komisija iz te koalicije umeli da „pokažu“ nestručnost – kaže Dejan Kostić, član Nadzornog odbora i bivši predsednik Društva novinara Niša.

Kostić za naš list kaže da je i Društvo novinara Niša od samog početka ukazivalo da kriterijumi za izbor članova medijskih komisija nisu dovoljno precizni. On ocenjuje da bi Ministarstvo i svi koji raspisuju medijske konkurse „u cilju potpune transparentnosti“ trebalo da objave sastav komisija, organizacije i asocijacije iz kojih dolaze njihovi članovi, njihove radne biografije, kao i kriterijume po kojima su izabrani.

Predrag Blagojević, predsednik Asocijacije onlajn medija i urednik Južnih vesti, pak, kaže da je činjenica da „fantomska medijska i novinarska udruženja, nepoznata čak i dobrim poznavaocima medijske scene, koja nemaju čak ni svoje veb-sajtove, sve češće delegiraju članove konkursnih komisija“.

– Uz sve više potpuno anonimnih i samozvanih „nezavisnih stručnjaka za medije“, vlast na svim nivoima u te komisije postavlja upravo takve, suštinski marionetske kadrove, koje zatim koristi kao izgovor za skandalozne raspodele novca poreskih obveznika. „Projektno sufinansiranje javnog interesa u oblasti javnog informisanja“ je i na taj način pretvoreno u mehanizam za finansiranje medija lojalnih vlastima, koji, pritom, retkim nezavisnim medijima nisu više konkurencija, već nelojalna konkurencija. Time se postiže cilj potpuno suprotan svrsi – stvaraju se marionetski mediji, a gase svi koji kritički izveštavaju o radu vlasti – ocenjuje Blagojević za naš list.

Ministarstvo kulture i informisanja je, inače, objavilo imena članova komisija za osam svojih konkursa za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja. Reč je o konkursima za radio i internet medije, televizije, štampane medije i servise novinskih agencija, elektronske medije na teritoriji Kosova i Metohije, kao i one namenjene nacionalnim manjinama, osobama sa invaliditetom, pripadnicima srpskog naroda u zemljama regiona i unapređenju profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja.

„Nezavisni kandidati“ iz vlade

Koalicija i Asocijacija su takođe upozorile da su u konkursne komisije koje je obrazovalo Ministarstvo „imenovana i tri činovnika državnih organa, što nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima“. U Ministarstvu su potvrdili da su u komisije na konkursima namenjenim pripadnicima srpskog naroda u zemljama regiona, nacionalnim manjinama i elektronskim medijima na KIM „u svojstvu nezavisnih kandidata“ uvršteni i službenici iz nadležnih kancelarija Vlade Srbije, „koji poznaju specifičnosti ciljne grupe na koju se konkurs odnosi i njihove medije“. Ova tri člana za svoj rad u komisijama ne dobijaju honorar, rekli su oni.

Novinarska udruženja napustila komisije

Novinarska i medijska udruženja (NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) odlučili su da povuku svoje predstavnike iz komisija Ministarstva kulture i informisanja za ocenjivanje medijskih projekata i smatraju da je jedini izlaz iz postojeće situacije – obustavljanje konkursnog procesa, formiranje novih konkursnih komisija u skladu sa zakonom i dobrom praksom, kao i poništavanje rezultata dosadašnjeg rada na vrednovanju predloga projekata. „Ministarstvo kulture i informisanja obesmislilo je proces konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja imenovanjem velikog broja kompromitovanih medijskih i paramedijskih radnika, iz fantomskih ili vlasti bliskih udruženja u konkursne komisije. U pitanju su osobe koje su u prethodnom periodu, na lokalnim konkursima dodeljivali novac isključivo medijima bliskim vlasti, među kojima i onima koji svakodnevno i drastično krše Kodeks novinara Srbije, a istovremeno su diskriminisali profesionalne i kvalitetne medije koji rade u javnom interesu. Osim toga, Ministarstvo je u komisije imenovalo kao medijske stručnjake stručnoj javnosti potpuno nepoznate osobe, u čije kvalifikacije i dobre namere – opravdano izražavamo sumnju, navodi se u saopštenju ovih organizacija.

Sastanak UNS sa Gajovićem

Beograd – Na sastanku u Ministarstvu kulture i informisanja predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović rekao je državnom sekretaru za informisanje Aleksandru Gajoviću da komisije za projektno sufinansiranje nemaju legitimitet, ali je najavio da će UNS učestvovati u komisijama, ako Ministarstvo poboljša njihov sastav. Kako se navodi u saopštenju UNS, Gajović je odgovorio da su „nesuglasice nepremostive, ali je bitno da se kao Vlada rukovodimo politikom kompromisa“.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.