Počele završne reči odbrane na suđenju Miškoviću 1Mišković Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Time je odbrana i formalno otpočela iznošenje završnih reči koja se zbog zloupotrebe putarskih preduzeća i utaje poreza vodi protiv vlasnika kompanije Delta Miroslava Miškovića, njegovog sina Marka i još osam optuženih.

Ateljević je negirao postojanje krivičnog dela koje se njegovom branjeniku stavlja na teret i doveo u pitanje utemeljenost optužnice, ističući da nije opisano ko je, šta i kada radio prilikom navodnog izvršenja krivičnog dela.

Podsetimo, zamenica tužioca za organizovani kriminal Tamara Ristić je na prethodnom glavnom pretresu zatražila za Miroslava Miškovića kaznu zatvora od pet godina, tvrdeći da je dokazano da je pomogao svom sinu Marku da utaji oko 320 miliona dinara.

Pored zatvorske kazne, Ristićeva je u završnoj reči tražila da stariji Mišković uplati u budžet osam miliona dinara.

Istu novčanu kaznu zatražila je za Marka Miškovića, ali sa tom razlikom da je za njega predložila četiri godine zatvora. Milo Đurašković, vlasnik Nibens grupe, biće, ako se u potpunosti usvoji zahtev tužilaštva, osuđen na deset godina zatvora i deset miliona dinara kazne. NJemu se, podsetimo, pored optužbi za utaju poreza, stavlja na teret i pribavljanje imovinske koristi iz devastiranja Fabrike maziva FAM iz Kruševca.

Što se tiče ostalih optuženih, tužilaštvo je u delu postupka koji se odnosi na utaju poreza, za Jadranku Bardić zatražilo dve godine zatvora i milion dinara kazne, a ista kazna zatražena je i za Živojina Petrovića.

U delu postupka koji se tiče zloupotrebe putarskih preduzeća za Rista Ristića je predložena kazna od osam godina zatvora, za Boru Jelića, Dejana Jeftića i Ljiljanu Kostić šest, a Srđana Filipovića četiri godine. Svi oni optuženi su za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Prema navodima optužnice, do utaje poreza došlo je prilikom prodaje skoro dve milijarde dinara vrednih akcija Preduzeća za puteve Niš. Ove akcije, tvrdi se u optužnici, bile su u vlasništvu „Mera Investment Fund“, firme koja je registrovana na Holandskim Antilima. Ova firma, čiji navodni vlasnik je Marko Mišković, te akcije je prebacila firmi „Mera Invest“ iz Srbije, koja ih je prodala „Nibens korporaciji“. Tom prilikom, tvrde u tužilaštvu, plaćeno je oko 320 milion dinara manje poreza nego što je tadašnji zakon predviđao. S druge strane, odbrana je tokom celog trajanja postupka insistirala da u trenutku transakcije 2008. godine zakon nije propisivao poresku obavezu.

Radi se o ponovljenom postupku pred Višim sudom u Beogradu. U prvom stepenu, Miroslav Mišković je bio osuđen na pet godina zatvora zbog pomaganja u utaji poreza, dok je bio oslobođen za zloupotrebu putarskih preduzeća. Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je oslobađajući deo optužnice, dok je osuđujući vratio na ponovno odlučivanje.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.