Sudovi zatvoreni, mediji tabloidni 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Istovremeno, na konferenciji održanoj u konferencijskom centru ENVOJ, konstatovano je da su sudovi zatvoreni za komunikaciju i da bi otvorenost doprinela produbljivanju saradnje sa medijima.

Dragomir Milojević, v. f. predsednika Vrhovnog kasacionog suda, naglasio je da odnos sudova i medija treba da se zasniva na nezavisnosti i profesionalnom odnosu.

– Senzacionalističko izveštavanje, kršenje pretpostavke nevinosti, govor mržnje i ugrožavanje prava maloletnika su suprotni slobodi javnog informisanja, koja podrazumeva etičku odgovornost. S druge strane, problem je u zatvorenom i nedovoljno aktivnom pristupu sudova kada je komunikacija sa javnošću u pitanju, a posebno zabrinjava nedozvoljeno curenje informacija, naveo je Milojević.

Šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Beogradu Andrea Oricio je izjavio da je cilj konferencije da se produbi razumevanje između predstavnika sudova i medija.

„Nadam se da će novinari bolje shvatiti pravni okvir u kojem se odvijaju sudski postupci, kao i da će sudije uvažiti izazove sa kojima se mediji suočavaju. NJihov odnos je u srži demokratskog društva i oni moraju da sarađuju – kazao je Oricio.

Vladimir Radomirović, predsednik Udruženja novinara Srbije, pokazao je okupljenima naslovnu stranu jučerašnjeg broja lista Blic na kojem je bila priča o ukidanju presude Mirjani Marković kao ilustraciju svoje teze da brojni novinari ne razumeju kako pravosuđe funkcioniše.

– Do pre nekoliko godina sam mislio da je sudstvo najviše odgovorno za stanje u pravosuđu. Međutim, u međuvremenu sam promenio mišljenje. Sva krivica se svaljuje na sudije, a zaboravlja se uloga koju u pravosuđu obavlja tužilaštvo i administracija, istakao je Radomirović.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.