Vidi li RTS jug Srbije? 1Foto: Freepik.com

Rezultati istraživanja stavova građana, sprovedenog u okviru projekta „Šta građani juga Srbije za svoj novac dobijaju od RTS-a?“, koje su realizovali Media i reform centar Niš, Centar za medijska istraživanja Filozofskog fakulteta u Nišu i Nacionalna koalicija za decentralizaciju, predstavljeni su na tribinama u Nišu, Leskovcu i Vranju.

Prema ovom istraživanju, više od 56 odsto građana iz Nišavskog, Pčinjskog, Pirotskog i Jablaničkog okruga smatra da RTS „nedovoljno“ izveštava o temama izvan Beograda ili da su takve teme „potpuno zapostavljene“, a skoro 70 odsto da na RTS-u može da se obavesti o događajima u svom regionu „retko“ i „delimično“. Čak 54,5 odsto građana je „potpuno“ ili „mahom“ nezadovoljno javnim servisom.

Ovi rezultati su u velikoj meri u suprotnosti sa stavom Kolegijuma informativnog programa RTS-a i glavnog i odgovornog urednika tog programa Nenada LJ. Stefanovića, koji tvrde da ocene da je ovaj region nedovoljno zastupljen u javnom servisu „ne odgovaraju činjeničnom stanju“.

Ovakav stav iznet je u njihovom odgovoru na poslaničko pitanje poslanika iz Niša Predraga Jelenkovića (SDPS), koji mu je dostavljen pre četiri meseca. Poslanik Jelenković je pitao da li postoje tehničke i formalno-pravne mogućnosti da se promeni status dopisništva RTS-a u Nišu, odnosno da se to dopisništvo vrati na nivo regionalnog TV centra iz perioda do 1999. godine“. On je podsetio da je program iz niškog regiona tada, svakoga dana, uživo emitovan po četiri sata na Trećem kanalu RTS-a, a da je niški regionalni centar imao 120 zaposlenih, dok ih je sada 18, od kojih su samo četvoro novinari“.

– U ovom trenutku ne postoje organizacioni ili profesionalni razlozi da se menja postojeći status dopisništva RTS iz Niša, odnosno preslika stanje iz 1999. godine – naveli su kolegijum informativnog programa RTS-a i glodur Stefanović.

Oni su precizirali da javni servis u svom sastavu ima 24 dopisništva u kojima radi oko 250 ljudi. Neka od tih dopisništava, među kojima i ono u Nišu, ima status regionalnih centara, a niško dopisništvo je najveće i ima najveći broj zaposlenih.

– RTS istovremeno ima i dopisništva u Leskovcu, Pirotu, Prokuplju, Vranju, Zaječaru i Boru, što pokazuje da je područje jugoistočne Srbije prilično dobro pokriveno u našim programima – tvrdi se u odgovoru i dodaje da se „prilozi, reportaže, vesti ili živa uključenja iz ovog, kao i iz ostalih regiona, mogu naći u programima tokom čitavog dana, počev od jutarnjeg programa“.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.