Fabrika vode u Užicu Foto: N. Kovačević

Time je obustavljeno snabdevanje iz cisterni, koje je bilo uvedeno prošlog ponedeljka.

„Na osnovu izvršenih laboratorijskih analiza, sanitarni inspektor Ministarstva zdravlja doneo je rešenje u kome se konstatuje da je voda za piće higijenski ispravna sa stanovišta ispitivanih parametara. To znači da se voda iz gradskog vodovoda može koristiti za piće i pripremu hrane, saglasno Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće“, saopštio je Gradski štab za vanredne situacije.

Proteklih sedam dana, grad se snabdevao vodom za piće iz cisterni i flaširanim vodom, jer je bilo potrebno da se dobar kvalitet vode, koja se prerađuje u nedavno rekonstruisanoj, dograđenoj i osavremenjenoj Fabrici vode „Petar Antonijević“, potvrdi tokom tri uzastopne analize.

Od prošlog ponedeljka, ta fabrika, umesto vode sa Sušičkih vrela na Zlatiboru, posle pet godina ponovo prerađuje vodu iz jezera Vrutci koje se, zbog zagađenja algama-cijanobakterijama, nije koristilo za vodosnabdevanje od decembra 2013. godne.

U rekonstrukciju, dogradnju i tehnološku modernizaciju postrojenja za preradu vode, Vlada Srbije je, posredstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, investirala 650 miliona, Grad 80 miliona i JKP Vodovod 50 miliona dinara. Radovi su počeli u oktobru 2016. godine i završeni su pre nekoliko dana.

Povezani tekstovi