Vrtić za svako dete 1Foto: Ministarstvo prosvete

Oko 5.500 mesta u predškolskim ustanovama širom Srbije biće obezbeđeno zahvaljujući Projektu inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, koji sprovodi Ministarstvo prosvete.

Osim povećanja obuhvata, pre svega dece iz osetljivih društvenih grupa, ovaj projekat će unaprediti kvalitet predškolskog vaspitanja i obrazovanja, rečeno je danas na predstavljanju dosadašnjih rezultata projekta.

Ministar prosvete Branko Ružić je izneo podatak da je u 2020/21. godini, u javnim predškolskim ustanovama upisano 9.457 dece preko normativa, a 5.172 je ostalo bez mesta u vrtiću zbog popunjenosti kapaciteta.

Projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja se finansira iz zajma Svetske banke i vredan je 46 miliona evra. Ružić je precizirao da će od tog novca za prvu komponentu projekta biti izdvojeno 32 miliona evra, za izgradnju novih objekata u 32 lokalne samouprave dok će je u tri opštine previđena dogradnja postojećih vrtića. Do sada su završeni radovi u okviru pilot projekta u Doljevcu, Žitorađi i Sremskoj Mitrovici, čime je obezbeđeno ukupno 200 mesta, a ministar se nada da će do kraja godine biti otvoreno još desetak gradilišta. U narednom periodu očekuje se da počne izgradnja obdaništa u Loznici i Merošini, kao i dogradnja dva objekta u Kruševcu, što će omogućiti upis preko 500 dece.

Druga komponenta projekta predviđa, između ostalog, obuku zaposlenih u predškolskim ustanovama za rad po novom programu predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i unapređenje njihovog stručnog usavršavanja. Treća komponenta podrazumeva edukaciju i saradnju sa roditeljima dece iz depriviranih sredina o značaju ranog uključivanja u predškolske ustanove, kao i informisanje porodica o njihovim pravima iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite.

U okviru ove komponente projekta 34 lokalne samouprave su dobile grantove vredne po 50.000 evra za sprovođenje projekata iz oblasti inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, koji će obezbediti da deca iz seoskih sredina, romskih porodica i iz drugih osetljivih kategorija imaju pristup vrtićima. Kupljeno je osam minibuseva i automobila za prevoz dece iz seoskih sredina do najbližih predškolskih ustanova i prevoz mobilnih interresornih timova, sastavljenih od lekara, patronažnih sestara, vaspitača, pedagoga i psihologa, koji obilaze naselja radi informisanja roditelja.

Na današnjem skupu je iznet i podatak da je za poslednjih godinu dana više od 3.000 dece uključeno u sistem, što kroz redovne, što kroz kratke programe predškolskog vaspitanja.

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.