Foto: Grad Novi Sad

Prvi put od izbijanja afere o Vučevićevim komentarima izjasnilo se i Ministarstvo pravde. Državni sekretar Ministarstva pravde Čedomir Backović rekao je za N1 da je izjava gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića pokazatelj da je potrebno jačanje pravosuđa u Srbiji.

– To se vidi iz ove situacije da, sa jedne strane, pojedini nosioci pravosudnih funkcija, po strukovnim udruženjima i tako dalje, imaju pomalo jednostrano shvatanje nezavisnosti, a sa druge strane, kad je u pitanju odgovornost, na njoj treba da se poradi na organizovan, evropski, civilizovan način kako bi se izbegla potreba za ovakvim situacijama, rekao je Backović i dodao da Ministarstvo pravde „u ovome vidi dokaz više da ustavna rešenja za nezavisnost pravosuđa moraju da budu izbalansirana i da se podjednako bave pravima, ali i obavezama nosilaca pravosudnih funkcija“.

U odbranu gradonačelnika Novog Sada juče se uključio i ministar odbrane Aleksandar Vulin, ističući da je Vučevićeva jedina greška u tome što je komentarisao nešto u vezi za biznismenom Miroslavom Miškovićem.

– Ne mislim da je to pritisak na pravosuđe. Vučević je to rekao kao pojedinac ili, ako hoćete, kao pravnik, a ne kao državni funkcioner, kazao je Vulin.

Podsetimo, Vučević je posle oslobađajuće presude bivšem ministru privrede Predragu Bubalu između ostalog „kao pravnik i običan građanin“ u formi saopštenja upitao sudije Višeg suda u Beogradu „kome služe, narodu ili lopovima“ i „koliko koštaju njihov obraz i čast“. Vučevićevu izjavu osudili su Visoki savet sudstva, Društvo sudija Srbije, advokatske komore, brojni pravnici… S druge strane, opravdanje za njegov postupak pronašli su premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić.